İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Kahvenin Faydaları Nelerdir? Maddelerle Mucizevi Etkiler!

Kahvenin faydalarının 8 madde halinde yer aldığı infografikte siyah tema üzerinde bir kupa filtre kahve ve başlık yer almaktadır

Kahvenin Faydaları Nelerdir? Maddelerle Mucizevi Etkiler!

Düzenli kahve tüketiminin sağlığa olumlu ve olumsuz pek çok etkisi bulunuyor. Birçok hastalığa karşı vücudunuzu korurken aşırı tüketiminde istenmeyen sonuçlar da doğurabilir. Kahveden en iyi şekilde faydalanmak için doğru kahve türlerini tercih etmeli ve kendi bünyenizi tanımalısınız.

Bu yazıda ne kadar kahve tüketmeniz gerektiğini, kahvenin sizin için faydalı mı yoksa zararlı mı olduğunu, ne gibi etkileri olduğunu öğrenebilir ve kafanızı kurcalayan soru işaretlerinden kurtulabilirsiniz.

Kahvenin faydaları 8 madde ile siyah zemin üzerinde yer almaktadır. Ortada bir filtre kahve, en üstte ise başlık yer alır. Görselin sağ tarafında 4, sol tarafında 4 madde yer almaktadır.

1) Kahve Enerji Verir

Kahvede yüksek miktarda kafein yer alır. Kafein alımı kişinin enerji seviyesini yükselterek fiziksel ve zihinsel olarak daha uzun süre performans göstermesini sağlar. 

Bu faydaları nedeniyle sabahları ayılmak, uzun süre çalışmak ve zorlu egzersizlerin üstesinden gelmek için kahve tüketmek oldukça etkilidir. 

2) Kahve Yağ Yakımını Destekler 

Düzenli kahve tüketimi pek çok farklı açıdan kişinin yağ yakmasını ve hızlıca kilo vermesini sağlar. En önemli etkisi metabolizmayı hızlandırarak daha fazla kalori harcanmasına yol açmasıdır.

Ayrıca kahve, diüretik etkisi sayesinde vücuttan su atılmasını sağlayarak tartıda daha hafif çıkmanızı sağlar. Tok tutucu özelliğiyle de daha küçük öğünler tüketerek zayıflamanızı kolaylaştırır.

Siyah parke üzerinde beyaz renkli tartı ve mezura yer almaktadır.

3) Kahve Odaklanmayı Artırır

Kahve içmek 6 saat süreyle daha iyi odaklanmayı sağlar. Uzun süre ders çalışmak, önemli bir sınava hazırlanmak veya masa başında bir projeye odaklanmak gerektiğinde kafein sayesinde daha hızlı öğrenebilir, daha uzun süre odaklı çalışabilirsiniz. 

4) Kahve Hafızayı Güçlendirir

Düzenli kahve tüketiminin hafızayı güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Kahvenin bu faydası daha kolay ezber yapmayı ve öğrenilen bilgileri daha uzun süre hafızada tutmayı kolaylaştırır.

Ayrıca kahve, alzheimer hastalığına karşı en etkili besinlerden bir tanesidir. Kahve tüketimiyle alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

Masa üzerinde bilgisayar, kitap ve defterin yanında yer alan bir kupa filtre kahve. Kafeinin ders çalışmayı kolaylaştıran ve hafızayı güçlendiren etkileri nedeniyle tercih edilmiştir.

5) Kahve Kan Şekerini Dengeler

Düzenli kahve tüketimi kan şekerini düzenleyerek Tip 2 Diyabet başta olmak üzere şekerle bağlantılı pek çok hastalığa karşı vücudunuzu korur.

Kahvenin bu faydasını hissetmeniz için sade olarak Türk kahvesi, filtre kahve veya espresso formunda tüketmeniz önerilir.

6) Kahve Kanser Riskini Azaltır

Günlük kahve tüketmek çeşitli kanser risklerine yakalanma riskinizi düşürür. Diüretik etkisiyle vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak pek çok hastalığa karşı oldukça faydalıdır. 

Hastalıklara karşı korunmak için günde bir kupa doğal filtre kahve içmeniz önerilir.

Kahve çekirdekleriyle dolu bir kahve tablosu balta darbesiyle parçalan%u0131yor.

7) Kahve Kalbi Güçlendirir

Yapılan araştırma sonuçlarına göre kahve tüketiminin kalp direncini artırdığı ve kalp krizi başta olmak üzere bağlantılı hastalıklara karşı koruduğu kanıtlanmıştır. 

Ancak ters şekilde, aşırı kahve tüketimi kalp ritmini olumsuz etkileyerek kalp sağlığınıza zarar verebilir. Bu yüzden doğru miktarda içilmesi gerekir.

8) Kahve Cildi Güzelleştirir

Kahvenin antioksidan özelliği bulunur. Düzenli olarak kahve tükettiğinizde ödem atacağınız için cildiniz daha pürüssüz ve gergin görünecektir.

Aynı zamanda çeşitli mikropların vücuttan uzaklaştırılmasıyla daha temiz bir cilde sahip olmanızı sağlar. Cilt yaralarının daha çabuk iyileşmesini sağlar ve daha genç bir görüntüye kavuşmanızı sağlar.

Büyük bir kupa filtre kahveyi tutan kad%u0131n ve arkas%u0131ndan gelen arkada%u015Flar%u0131.

Kahve Zararları Nelerdir?

  • Aşırı filtre kahve tüketiminde çarpıntı, baş ağrısı, mide bulantısı ve titreme görülür. 
  • Geç saatlerde kahve içilmesi uyku düzenini bozar. 
  • Öfke kontrolü yaşayan kişilerde gerginliği artırır.
  • Kahve hamilelere ve kronik kalp hastalarına önerilmez.
  • Kahveyle birlikte su tüketilmediğinde dehidrasyona sebep olur.

Kalp ritmi üzerinde yer alan filtre kahve çekirdekleri.

Günde Ne Kadar Kahve Tüketmeliyiz?

Kişinin gün içinde tüketmesi gereken filtre kahve miktarı kütlesiyle doğru orantılıdır. Bu miktarı hesaplarken en önemli faktör içilen kahvenin içindeki kafein miktarıdır. Bir insanın kafein ihtiyacı kilogramı başına 4-6 mg arasındadır. Örnek vermek gerekirse 70 kilogram birinin 280-420 mg arasında kafein alması kendisi için oldukça faydalıdır. 

Ortalama bir filtre kahvede 150 mg kafein bulunur. Yüksek kafeinli kahvelerde ise durum farklı, bir porsiyon TAFT’ta yaklaşık 350 mg kafein bulunur ve günlük ihtiyacı karşılamak için tek fincan bile yeterlidir.

Tezgah üzerinde üst üste yığılı çok sayıda filtre kahve fincanı yer almaktadır. En üstteki fincana kahve doldurulur.

Kahve Ne Zaman İçilmelidir?

Filtre kahve içmek için en uygun saatler sabah ve öğlen arasıdır. Geç saatlerde tüketilen filtre kahve uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır. Normalden farkı bir hayat düzeniniz varsa, geç saatlerde çalışıyorsanız veya spor yapıyorsanız günün her saati kahve tüketebilirsiniz. Bu yönüyle kişiden kişiye değişmektedir.

Kahve genellikle kişinin en çok enerjiye ihtiyaç duyduğu sabahın erken saatlerinde ve öğleden sonra tüketilir. Kahvenin tok tutucu özelliğinde faydalanmak istiyorsanız öğünleriniz öncesinde de tüketebilirsiniz. 

Sabah saatlerinde içilen bir kupa filtre kahve.

En Sağlıklı Kahve Türü Hangisi?

Tüketilen kahvenin türü ve sağlığınıza etkileri birbiriyle bağlantılıdır. Sağlıklı bir kahve içmek için filtre kahve veya Türk kahvesi gibi doğal demleme yöntemlerinden birini tercih etmelisiniz. Hazır kahveler kimyasal işlem gördükleri için çok daha zararlıdır, uzak durulması gerekir.

Filtre kahve seçimi yaparken alacağınız kahvenin taze olmasına ve yanma derecesinde kavrulmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Doğru bir filtre kahve seçimiyle filtre kahvenin faydalarını görebilir ve günlük hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Çiğ ve az kavrulmuş kahve çekirdeklerinin sınıflandırıldığı ve çekirdek kahve şablonu.

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

DAHA FAZLA

French Presste demlenmiş filtre kahve siyah kupaya dökülüyor

Filtre Kahve Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Detaylı Rehber!

Filtre kahve, oldukça lezzetli ve kolayca hazırlanan kahve çeşitlerinden bir tanesidir. Filtre kahve nedir ve filtre kahve türleri nelerdir gibi soruların yanıtı bu yazımızda mevcut. En iyi filtre ...

Daha fazlasını oku
Toptan Kahve Almadan Önce Bilmen Gereken Her Şey!

Toptan Kahve Almadan Önce Bilmen Gereken Her Şey!

İlk kez toptan kahve alımı yapacaksan dikkat etmen gereken her şeyi bu yazıda öğrenebilirsin. En iyi fiyata en iyi kahveyi bulman için benzersiz taktikler!

Daha fazlasını oku
Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım