İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Espresso Nedir, Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlar İçin Detaylı Espresso Rehberi!

Kahverengi masa üstünde bir shot espresso ve macbook

Espresso Nedir, Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlar İçin Detaylı Espresso Rehberi!

Espresso, kahve çeşitleri arasında adını en sık duyduğumuz türlerden biridir. Tek başına yoğun ve lezzetli bir kahve olduğu gibi, içine eklenen süt ve diğer malzemelerle Latte, Cappuccino, Americano gibi kahve türlerinin de özünü oluşturur.

Peki tüm dünyada kahveseverlerin gözdesi haline gelen espressoyu diğer kahvelerden ayıran şey nedir?

Espresso Kahve

Espresso Nedir?

Espresso, ince öğütülen kahvenin basınç gücüyle hızlıca demlendiği bir kahve türüdür. 1900’lü yıllarda İtalya’da keşfedilmiştir. Elektrikli espresso makinesi kullanılarak hazırlanır. 30 ml’lik küçük porsiyonlarda servis edilen yoğun kıvamlı bir kahvedir. İçimi diğer kahvelere göre çok daha serttir. Kahve oranı fazla olduğu için mg başına düşen kafein miktarı da yüksektir.

Espressonun özelliklerinin yer aldığı detaylı bir infografik yer almaktadır.

Sert kahveseverler espressoyu tek tüketmeyi tercih etse de genellikle sade tüketilmez. Su, süt ve çikolata gibi eklemelerle yapılan latte, cappuccino ve americano gibi kahveler çok daha popülerdir. Kafelerde karşımıza neredeyse her seçenek espresso bazlı kahvedir.

Espressoyu kendi kültürümüzden bir örnekle Türk kahvesini benzetebiliriz. Aralarındaki en büyük fark espressonun Türk kahvesine göre daha kalın öğütülmesi ve telvesiz servis edilmesidir. Tat ve yoğunluk açısından benzerlik gösterirler.


 

 

 

Mermer masa üstünde bir fincan espresso

Espresso Nasıl Yapılır?

Espresso yapmanın birden fazla yolu vardır fakat lezzetli ve yoğun bir espresso demlemek için espresso makinesine ihtiyaç duyulur. Espresso makinesinin yüksek basıncı, kahvenin hızlıca demlenmesini ve yüksek gövdeli, yoğun bir espresso elde edilmesini sağlar.

İşte espresso yapmak için gerekenler;

  • 10 gr ince öğütülmüş kahve
  • 9 bar su basıncı
  • 30 ml içme suyu
  • 85-94°C sıcaklık
  • 15-20 kg sıkıştırma basıncı
  • 24-27 saniye akış (drip) süresi

Yukarıdaki maddelerin tamamını espresso makinesi sizin için yerine getirir. Kahvenin ideal ölçüde öğütümü ve doğru basınçla sıkıştırılması ise baristanın ustalığıyla ayarlanması gereken faktörlerdir.

espresso makinesi illustration

 

Espressoya uygun bir kahveye ve kaliteli bir espresso makinesine sahipseniz adımları takip ederek espresso yapabilirsiniz;

  1. 10 gr kahveyi portafiltreye yerleştirin

  2. Portafiltreyi makineye oturtun ve çalıştırın

  3. 25 saniye demlenmeye bırakın

  4. Espressonuz hazır, afiyet olsun!

Eğer beklediğiniz sonuca ulaşamadıysanız, aşağıdaki hatalardan hangisini yaptığınızı öğrenip kolayca düzeltebilirsiniz.

Espresso makinesi ile demlenen bir kahvenin akışı gösterilmektedir.

Espresso Yaparken Sık Görülen Hatalar

Eğer kahve akışı çok hızlıysa ve sürenin sonunda 30 ml’den daha fazla kahve elde ettiyseniz bunun iki sebebi olabilir. Kahve kalın öğütüldüyse su akışı hızlanacaktır, kahveyi daha ince öğütmeyi deneyin.

Diğer sebep ise kahvenin yeterince sıkıştırılmamış olmasıdır, portafiltreye yerleştirdiğiniz kahveyi daha güçlü sıkıştırmayı deneyin.

Espresso Makinesinde espresso yap%u0131l%u0131yor

 

Eğer akış çok yavaşsa kahve çok kalın veya çok fazla sıkıştırılmış olabilir. Daha kalın öğütmeyi veya daha az sıkıştırmayı deneyin.

Portafiltrenin yalnızca tek haznesinden kahve gelirken diğer haznesinde akış gerçekleşmiyorsa kahveyi portafiltreye eğimli yerleştirmiş olabilirsiniz. Kahvenin dümdüz olduğundan emin olun.

Bir başka nedeni ise makinenin eğri bir zeminde durmasıdır. Makinenin düz bir zeminde olduğundan emin olun.

ah%u015Fap masa üstünde espresso shot

Evde Makinesiz Espresso Yapılır mı?

Ev imkanlarında espressoya en yakın kahveyi elde etmek için kullanabileceğiniz ekipman moka pot’tur. Moka pot’un diğer kahve demleme ekipmanlarından farklı olarak ocak üstünde kulanılması ve yoğun bir kahve demlemesi, espressoyla benzerlik göstermesini sağlar.

Ancak belirtmemiz gerekir ki espresso makinesi harici herhangi bir yöntemle hazırlayacağınız espresso sizi tatmin etmeyebilir. Elektrik ve basınç gücü yeterli olmadığı taktirde espressonun yoğun kıvamını elde etmek neredeyse imkansızdır.

Moka Pot ile demlenen bir kahvenin ekipman içerisindeki görüntüsü yer almaktadır.

 

Aşağıdaki bağlantıdan Moka pot’u daha yakından tanıyabilir ve evde espressoya yakın kahveler hazırlayabilirsiniz;

 ♦️ Bu da ilgini çekebilir ----> Moka Pot Nedir, Nasıl Kullanılır?

İyi Espresso Yapmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Espressoya uygun bir kahve seçin: Espresso yapımında kullanılan kahvenin tercihen koyu kavrulması gerekir. Koyu kahveler daha iyi krema ve gövde sağlar. Ayrıca harman bir kahve tercih ediyorsanız, içerisinde bir miktar robusta yer alması kahve kremasını önemli ölçüde artıracaktır.

Makinenizi düzenli olarak temizleyin: Espresso makinesinin kirlenmesi çeşitli sağlık sorunlarına sebep olacağı gibi, demlediğiniz diğer kahvelerin aromasını da olumsuz etkileyecektir. Yüksek lezzet için makinenizi her gün temizleyin.

Değirmen ayarınızı kontrol edin: Kahve değirmeninin bıçakları eskidikçe kahvenin öğütüm kalınlığı değişir. Her demlemede aynı kahve kalitesine ulaşmak için haftada bir değirmen ayarınızı güncelleyerek öğütüm standardınızı koruduğunuzdan emin olun.

Kahve ö%u011Fütülen bir kahve el de%u011Firmeni yer almaktad%u0131r.

Espresso Makinesi Nasıl Temizlenir?

Günden güne espresso makinesinin grupları ve portafiltrenin yüzeyi kahve tortularını içerisinde tutarak kirlenir. Makinenizi kullanım sıklığınıza bağlı olarak her gün veya gün aşırı temizleyerek sağlık riskini ortadan kaldırabilir ve espressonuzun lezzetini koruyabilirsiniz.

Puly Caff espresso makinesi temizleme ekipmanı yer almaktadır.

Puly Caff ismi verilen temizleme deterjanı bu temizliği kolayca yapmanızı sağlar. Portafiltreye bir ölçek puly caff ekleyerek makinenize oturtun ve çalıştırın, boş su ile çalışarak makinenizin tüm yüzeylerini temizleyecek. Sonrasında yalnızca su ile çalıştırarak deterjan kalıntılarının önüne geçebilirsiniz.

Süt köpürtme çubuğunu da düzenli olarak kullanıyorsanız temizlemek için puly milk’e ihtiyacınız var. Pitcher’a bir ölçek puly milk ekleyerek üzerine su koyun, sonrasında çalıştırın. Deterjanlı su, süt çubuğunun tüm lekelerinden arınmasını sağlayacak. 

Espresso makinesinin süt çubu%u011Fuyla pitcher içerisindeki sütün köpürtülme an%u0131 gösterilmektedir.

Espresso Faydaları Nelerdir?

  • Vücuttan su atılmasını sağlar: Espresso içmek ödem atmanızı sağlayarak tartıda daha hafif çıkmanızı ve deri altında biriken sudan kurtulmanızı sağlar.
  • Yağ yakımını hızlandırır: Espresso tüketmek metabolizmayı hızlandırır ve tok tutar, bu sayede yağ yakımını hızlandırır.
  • Dikkati ve odaklanmayı artırır: Espresso mg başına yüksek düzeyde kafein içeren bir kahve çeşidi olduğu için kafein ile dikkati ve odaklanmayı artırır, yorgunluk hissini azaltır.
  • Cildi güzelleştirir: Kahve içerdiği antioksidanla cildin pürüssüzleşmesini ve daha güzel görünmesini sağlar.

Kahvenin faydalarını maddelerle açıklayan bir infografik yer almaktadır.

Kahvenin faydalarıyla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için ilgili makalemizi hemen inceleyin! 

Espresso İle İlgili Hızlı Soru ve Cevaplar!

Espresso çok acı mı?

Espresso, az miktarda su ile hazırlandığı için çok yoğun ve sert bir kahve türüdür. Normal kahvelere kıyasla çok acıdır. Sade içmeyi tercih edenler olsa da, genellikle süt veya su eklenerek içilir.

1 shot espressoda kaç mg kafein var?

10 gr TAFT kahve ile hazırlanan bir espresso 232 mg kafein içerir. Standart kahvelerle hazırlandığında ise 100 mg kafein içerir. Double shot espressoda ise kafein miktarı 1,5 katına ulaşmaktadır.

Espresso blend (harman) nedir?

Espresso blend (harmanı), kullanılan kahvenin en az iki farklı çekirdeğin karışımıyla elde edildiğini gösterir. Birden fazla yöreye ait çekirdeklerin karışımıyla elde edilen kahveye (blend) harman denir.

Espresso Kaç Kalori?

Bir shot espresso kalori değeri 6’dır. Kahve çekirdeği ve su ile yapıldığı için kayda değer bir kalori değeri yoktur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırdığı için daha fazla kalori harcanmasını sağlar.

Günde en fazla kaç espresso içilir?

Bir kişi günde 4 veya 5 shot espresso içebilir. Kişi en fazla kütlesinin 7 katına kadar kafein almalıdır. 70 kilogram kütleye sahip biri için bu değer 490 mg’dır. Bir shot espressoda 100 mg kafein bulunur.

Espresso kahve zayıflatır mı?

Espresso içerdiği kafein sayesinde yağ yakımını artırır. Her sabah espresso kahve içerek daha hızlı yağ yakabilir ve zayıflayabilirsiniz.

Espresso Ne Demek? Espresso Ne Anlama Geliyor?

Bu konuda iki farklı görüş hakim. İlki, İtalyanca’da hızlı anlamına gelen “espres”ten aldığıdır. İkinci görüş ise basınç anlamına gelen “press”ten aldığıdır.

2 yorum

Keyifle okudum, anlaşılır ve öz olmuş. Teşekkürler…

Reishecom

Çok anlaşır, aydınlatıcı ve öz yazılmış bir yazıydı. Teşekkürederim.

BANU

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

DAHA FAZLA

Latte Art Barista

Latte Art Nedir, Nasıl Yapılır?

Latte sanatının geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Temel kurallara hakim olduktan sonra, tüm latte sanatsal tasarımları temel olarak aşındırma veya boşaltma ile yapılabilir.

Daha fazlasını oku
Espresso Vs. Filtre Kahve: Aradaki Fark Ne?

Espresso Vs. Filtre Kahve: Aradaki Fark Ne?

Kahvenin iki baş kahramanı espresso ve filtre kahve arasındaki farklılıkları detaylıca incelemek istiyorsanız buyrun sizi içeri alalım.

Daha fazlasını oku
Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım