İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Filtre Kahve Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Detaylı Rehber!

French Presste demlenmiş filtre kahve siyah kupaya dökülüyor

Filtre Kahve Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Detaylı Rehber!

En popüler içeceklerden biri olan filtre kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin demlenmesiyle elde edilen doğal bir kahve çeşididir. Lezzetinin yanı sıra yağ yakması ve enerji vermesi sebebiyle kahveseverler tarafından sıkça tercih edilir.

Bu yazımızda filtre kahveyle ilgili merak edilen tüm soruları detaylıca yanıtladık. Filtre kahvenin yapılışı ve filtre kahve çeşitlerini öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz. Sorularınızı yöneltmek için yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz.

Fincana Filtre kahve koyuluyor

Filtre Kahve Nedir?

Filtre kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup demlenmesi sonucu elde edilen kahve çeşididir. Demlenen kahve, kağıt ya da metal filtreden süzülerek posasından ayrıştırılır ve servise hazır hale gelir. Diğer kahve çeşitlerinde göre berrak ve akışkan bir kıvamı vardır.

İlk filtre kahve demleme ekipmanı 1908 yılında Almanya’da bilim kadını Melitta Bentz tarafından ev şartlarında icat edilmiştir. Zaman içerisinde geliştirilen çok sayıda yeni filtre kahve demleme ekipmanı ve metodu bulunmaktadır. 

siyah masa üzerinde filtre kahve demleniyor

Filtre Kahvenin Bulunuşu

Filtre kahveyi ilk olarak Almanya’da yaşayan Melitta Bentz, 1908 senesinde 35 yaşında icat etti. Buluşuyla tarihe geçen bilim kadınının filtreye ihtiyaç duymasının tek sebebi ise kahve içerken ağzına telve gelmesini istememesiydi.

Ev şartlarında, gündelik eşyalardan yararlanarak bir filtre kahve aleti üretip patentini aldı ve buradan sağladığı kazançla şirket kurdu. Şirket halen torunları tarafından yönetilmektedir ve uluslararası faaliyet göstermektedir. 

Bu tarihten sonra Melitta Bentz’den ilham alan üretici firmalar pek çok yeni ekipman geliştirip filtre kahvenin çeşitlenmesini sağladı ve günümüzdeki halini aldı

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Filtre kahve demlemek için tarih boyunca geliştirilen çeşitli ekipmanlar bulunmaktadır. Kullanılan demleme ekipmanının yapısal özellikleri filtre kahvenin tadını doğrudan etkiler. 

Aşağıdaki demleme şekillerini inceleyip favori yönteminizi seçebilirsiniz.

Evde Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Demleme ekipmanları arasında en kolay kullanıma sahip olanı french presstir ve bu örnekle evde filtre kahve yapımını açıklayalım;

  1. Suyunuzu kaynatın ve french pressinizi sıcak suyla çalkalayın.
  2. Bir kişi için 15 gram kahveyi (2 tepeleme tatlı kaşığı) french presse koyun.
  3. Tüm kahveyi ıslatacak kadar su ekleyip 30 saniye bekleyin.
  4. 250 ml su ekleyin ve 5 dakika boyunca demlenmeye bırakın.
  5. Demlenen kahveyi fincana aktarın, afiyet olsun!

french press

Filtre Kahve yapımıyla ilgili detaylı bilgi almak isterseniz ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz.

 ♦️ Bu da ilgini çekebilir  -->  Filtre Kahve Nasıl Yapılır?  

Makinesiz Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Makinesiz filtre kahve yapmak için ihtiyacınız olan tek şey öğütülmüş filtre kahvedir. Küçük bir sürahi veya fincan içerisine kahveyi ve kaynar suyu ekleyip, ağzını soğumaması için kapatarak 5 dakika boyunca bekleyin. Ardından demlenen kahveyi herhangi bir süzgeç yardımıyla posasından ayırarak bir fincana aktarabilir ve filtre kahvenizi tüketebilirsiniz.

Filtre kahve makinesi ile yap%u0131lan yüksek kafeinli ve lezzetli filtre kahve.

Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır?

Elektrikle çalışan pratik kahve demleme aletine filtre kahve makinesi ismi verilir. Ofislerde ve yüksek kişi için yapılan demlemelerde tercih edilir. Kaynatılan suyun kahve haznesinden süzülerek kahve sürahisinde biriktiği basit bir mekanizmaya sahiptir.

Filtre kahve makineleri, kağıt filtreli ve metal filtreli olmak üzere ikiye ayrılır. Metal filtreli makinelerin yıkanabilir bir filtre parçası bulunurken, kağıt filtreli makinelerde her demlemede filtre kağıdı kullanılır.

Filtre kahve makinesinin kullanım adımları;

  1. Filtre kahve makinesinin filtresine 15 gr öğütülmüş kahve ekleyin.
  2. Makinenin su haznesine 250 ml su ekleyin.
  3. Makinenin üst kapağını kapatarak makineyi çalıştırın.
  4. Demlenen kahve filtre kahve makinesinin sürahisinde birikecektir.
  5. Kahveniz hazır! Fincana aktarıp tüketebilirsiniz.

 Tezgah üzerinde bulunan elektrikli filtre kahve makinesi 

En İyi Filtre Kahve Demleme Ekipmanı Hangisi?

Önceliği kolaylık olan biri için french press en pratik yöntemdir. Aromayı ön plana çıkarmak isteyen kişiler içinse chemex ve v60 en iyi filtre kahve demleme ekipmanıdır.

Yukarıda kullanım şeklini açıkladığımız ekipmanlar dışında çok sayıda filtre kahve demleme ekipmanı bulunmaktadır. Kişinin sahip olduğu imkanlar ve tadım tercihleri doğrultusunda ekipman tercihi değişiklik gösterebilir.

Demleme ekipmanlarına dair detaylı bilgiye ulaşmak için ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz.

♦️ Bu da ilgini çekebilir  -->  Kahve Demleme Ekipmanları  

filtre kahve makinesi

Filtre Kahvenin Faydaları Neler?

      1. Enerji Verir: Yine kahvede bolca bulunan kafeinin etkilerinden bir tanesi... Özellikle TAFT Coffee gibi yüksek kafeinli bir kahve tercih ettiyseniz bunun fazlasıyla faydasını göreceksiniz. Yoğun bir iş-okul temponuz varsa, sabah uyansanız da ayılamıyorsanız, yaptığınız işe odaklanamıyorsanız veya gün içinde sebepsiz yorgunluk yaşıyorsanız kafein sizin için en iyi uyku açma yöntemi! 
      2. Yağ yakar: Filtre kahve, metabolizmayı hızlandırarak ve tok tutarak yağ yakımını artırır ve zayıflamayı sağlar.
      3. Kanser riskini azaltır: Araştırmalara göre her gün içilen bir fincan filtre kahve, uzun vadede karaciğer kanserine yakalanma riskini azaltır ve kalp hastalıklarını önler.
      4. Antioksidandır: İdrar söktürücü özelliği sayesinde hastalık dönemlerinde zararlı mikropların vücuttan atılmasını sağlar.
      5. Alzheimeri önler: Düzenli filtre kahve tüketen bireylerin alzheimere daha geç yakalandıkları veya hiç yakalanmadıkları kanıtlanmıştır.
      6. Diyabet kontrolünü sağlar: Filtre kahve tüektimi kan şekerini dengeleyerek diyabet hastalarına iyi gelir. 
Görselde V60 filtre kahve demleme ekipmanıyla hazırlanan bir sürahi demlenmiş filtre kahve yer almaktadır.

Filtre Kahve Zayıflatır Mı?

Filtre kahve tüketimi, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını destekler. Uzun süre tok tutar. Filtre kahvenin içinde yağ yakımını artıran bileşenin ismi kafeindir.

Ayrıca kafeinin sağladığı enerji, spor yapan kişilerin performansını artırarak daha çok efor harcanmasını ve daha fazla kalori yakılmasını sağlar.

kahve

Filtre Kahvenin Zararları

  • Aşırı tüketimde kalp çarpıntısına neden olur.
  • Geç saatte tüketildiğinde uykuya dalmayı engeller.
  • Mide rahatsızlığı bulunan kişilerde sindirim sorunlarına yol açar.
  • Vücuttan su atarak dehidrasyona neden olabilir.
  • Dişlerin sararmasına sebep olur.

Filtre Kahve zararlarıyla ilgili maddelerin büyük bir kısmı, filtre kahvenin aşırı tüketiminde karşılaşılan sorunlardır. Vücudunuzun ihtiyacı kadar tüketmeniz durumunda sağlık için son derece olumlu bir katkısı vardır.

 kahve çekirdeklerinden kalp at%u0131%u015F%u0131

Filtre Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Filtre kahveler, tüketicilerin ihtiyaçlarına ve isteklerine yönelik farklı çeşitlerle kahveseverlere sunulmaktadır. Kahvenin yetiştiği ülke, tadım özellikleri, içeriği gibi farklılıklar meydana gelmektedir.

Filtre kahve tercihinizde bu çeşitleri göz önünde bulundurmanız ve size en uygun olanı seçmeniz gerekir. Filtre kahve çeşitlerini temelde beş farklı grupta inceleyebiliriz;

  • Yöresel Filtre Kahveler
  • Filtre Kahve Harmanları
  • Yumuşak İçim Filtre Kahveler
  • Sert İçim Filtre Kahveler
  • Aromalı Filtre Kahveler 
  • Sütlü Filtre Kahve

 Çiğ filtre kahve çekirdeği, orta kavrulmuş filtre kahve çekirdeği ve koyu filtre kahve türlerinin bir arada bulunduğu filtre kahve çekirdekleri.

Yöresel Filtre Kahve Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Yöresel filtre kahve, tek bir yöreye ait kahve çekirdeklerinin kullanıldığı filtre kahveye verilen isimdir. Yalnızca tek bir çekirdek kullandıldığından kahvenin tadım ve kavrum özellikleri diğer kahve çeşitlerine göre çok daha net şekilde ifade edilebilir.

Genellikle aromatik ve asidik yapıda olurlar. Yöresel filtre kahveler daha yüksek maliyetli ve kaliteli çekirdeklerden oluşur.  

Filtre Kahve Harmanı Nedir?

En az iki farklı kahve çekirdeğin karışımıyla elde edilen kahvelere, filtre kahve harmanı denir. Kullanılan çekirdeklerin birbirleriyle uyumlu olması gerekmektedir, aksi takdirde çok yavan bir aroma ortaya çıkabilir. Çekirdek oranı ve kullanılan çekirdek türünün sayısı, her filtre kahve harmanında farklılık gösterir.

 Geniş bir kap içerisinde harmanlanan filtre kahve çekirdekleri.

Sert İçim Filtre Kahve Nedir?

Yoğun tatları barındıran, keskin ve gövdeli kahvelere sert içim filtre kahve denir. Bu sertlik kullanılan çekirdeğin yapısındaki aromalara bağlıdır ve kavrum yöntemleri de sert kahve elde etmede oldukça önemlidir.

Sert içim filtre kahveler genellikle koyu kavrulur. Kakao, odunsu ve topraksı tatlar sert içim filtre kahvelerde sıklıkla yer alır. Koyuluğu sayesinde sütle uyumludur.

Moka pot ile yap%u0131lan lezzetli ve kremal%u0131 filtre kahve.

Yumuşak İçim Filtre Kahve Nedir?

Aroma yapısının daha dengeli ve hafif olduğu filtre kahvelere yumuşak içim filtre kahve denir. Meyvemsi ve çiçeksi tatlar ağırlıklıdır. Kahve akışkan kıvamdadır ve yoğunluğu düşüktür. Orta veya açık kavrum yöntemleriyle hazırlanır.

Hafif bir içimde olduğu için genele hitap eden bir tat profili bulunur. Keyif kahvesi olarak nitelendirilen akşam saatlerinde yapılan demlemelerde yumuşak içim filtre kahve tercih edilir.

adam pottan kahve içiyor

Aromalı Filtre Kahve Nedir?

Kahve aromasını tatlandırmak için meyve, çikolata gibi tatlandırıcılar eklenen filtre kahvelere aromalı filtre kahve denir. Meyveli, kakaolu, fındıklı ve diğer pek çok çeşit bulunur. Sert kahve tadını sevmeyen kişiler için ideal bir aromaya sahiptir..

Kozalak ve elma yanında duran kırmızı renk kremaya sahip aromalı filtre kahve.

Aromalı kahve elde etmenin bir başka yolu var ki, kahveyi nasıl severseniz sevin reddetmeniz çok zor. Kahve çekirdekleri, yetiştiği bölgeye yakın tarlalarda ekilen ürünlerin aromasını taşır.

Örneğin Brezilya’dan gelen bir kahve çekirdeğinden mango, ananas tatları almanız çok doğal. Sonradan eklenmiş aromalardan farkı ise kesinlikle kahve tadının önüne geçmiyor, bu yüzden ham kahve sevenlerin de hoşuna gidiyor. 

Sütlü Filtre Kahve Nedir, Nasıl Yapılır?

Sütlü filtre kahve, demlenen filtre kahveye değişen miktarda sıcak veya soğuk süt eklenmesiyle elde edilen kahve çeşididir. Kahvenin soğumaması için sıcak tercih edilmelidir. Sütün miktarı kişinin damak tadına göre değişmektedir.

Kahvenizi demledikten sonra az miktarda sütü ocakta ısıtın, kahvenize ekleyin ve çay kaşığıyla iyice karıştırın. Süt kremasından hoşlanmıyorsanız soğuk süt de ekleyebilirsiniz. Sütlü filtre kahveniz hazır!

French press ile demlenen filtre kahveye süt eklenerek sütlü filtre kahve yapımı gösterilmektedir.

Daha Lezzetli Filtre Kahve Yapmanın Yolları

1) Ön demlemeyi ihmal etmeyin

Kahvenizi demlerken tüm kahveyi ıslatıcak kadar suyu kahvenin üzerine döküp 30 saniye bekleyin. Ön demlenme denen bu aşamada kahvenin aroması artacaktır. 30 saniyenin sonunda kalan suyu ekleyip demleme işleminizi devam ettirebilirsiniz.

V60 filtre kahve demleme ekipmanı ile ön demleme aşamasındaki bir filtre kahve yapımı fotoğrafı.

2) Kahveyi yakmayın

Suyu kaynattıktan sonra 1 dakika bekletin ve sonra kullanın. Kahve için ideal su sıcaklığı 90-95 derece arasıdır. Direkt kaynar su kullanmak kahveyi yakar ve acı tatlar oluşur.

3) Kahveyi iyi saklayın

Kahve en iyi şartlarda bile hızlı bayatlayan bir madde, bu nedenle çok iyi saklamalısınız.

İlk olarak havayla temasını önleyin. Bir kavanoza koyup muhafaza edin ya da paket ağızını herhangi bir lastik veya tel yardımıyla sıkıca kapatın.

Sonrasında oda sıcaklığında, ısı ve ışıktan uzak bir dolap rafına yerleştirebilirsiniz.

4) Kahveyi çekirdek halinde alıp kendiniz öğütün

Kahvenin en taze hali, ilk öğütüldüğü halidir. Büyük kahve satış merkezlerinin bulunduğu sokağa yaydığı kokunun sebebi sürekli kahve öğütülüyor olmasıdır. Eğer ev tipi bir öğütücü alıp kahvenizi içmeden hemen önce öğütürseniz, tadına ve lezzetine doyum olmaz.

 Öğütülmüş filtre kahve tanelerinin arasında duran bir adet kavrulmuş filtre kahve çekirdeği.

Filtre Kahve Tatlandırmanın Yolları

  • Portakallı filtre kahve: Demleyeceğiniz kuru kahveye bir miktar portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz. Demleme sırasında portakal aroması kahveye karışacak ve hafif ekşi, hoş bir tat ortaya çıkacaktır.
  • Tarçınlı filtre kahve: Tarçın aromasını seviyorsanız demlediğiniz filtre kahveye çay kaşığının ucuyla tarçın ekleyebilirsiniz. Lezzetinin yanı sıra yağ yakımını da artırır!
  • Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı kokusu ve aromasıyla filtre kahveye lezzet katar. Demlenen filtre kahveye çay kaşığının ucuyla ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda kafein salınımını yavaşlatarak daha uzun süre enerji vermesini sağlar.

Sehpa üzerinde duran kitap ve filtre kahve. Chemex kullanılarak filtre kahve yapımı.

Filtre Kahve Fiyatları

Filtre kahve, kullanılan çekirdeklerin kalitesine göre çok geniş fiyat skalasına sahip ürünlerden bir tanesi. Burada asıl önemli olan şey fiyat/performans kıyasında alacağınız tadın sizi tatmin ediyor olması. Büyük marketlerde ve meşhur franchise kahve satıcılarında kilogramı 250-300 TL’ye filtre kahve bulabilirsiniz. Aynı şekilde internet üzerinde de kilogramı 1.000 TL’ye filtre kahve bulabilirsiniz.

Filtre kahve alırken ölçünüz asla ürünün fiyatı olmamalı. Her zaman fiyat ve kaliteyi bir arada değerlendirmelisiniz ve size en uygun kahveyi bu kriterlere göre seçmelisiniz. Ucuz filtre kahve almak isterken kötü bir kahve alabilir veya fiyatını hak etmeyen pahalı bir filtre kahve alabilirsiniz. Özellikle internetten kahve alırken düşündüğünüz filtre kahve için kullanıcı yorumlarını inceleyerek kararınızı verebilirsiniz.

Elde tutulan bir paket filtre kahve. Çekirdek formunda olan filtre kahve çeşidi.

Filtre kahveyle birlikte bir diğer en popüler demleme yöntemi espressodur. Hem filtre kahveyi, hem espressoyu tanımak ve ikisi arasındaki farkları görmek için aşağıdaki bağlantıdan ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz!

♦️ Bu da ilgini çekebilir --> Espresso vs. Filtre Kahve: Aradaki Fark Ne?

 

Filtre Kahve Kalorisi Ne Kadar?

Orta boy bir fincan filtre kahvenin (sade) kalori değeri 2 civarındadır. Filtre kahve sade olarak tüketildiğinde oldukça düşük bir kalori değerine sahiptir.

Metabolizmayı hızlandırarak sahip olduğu kaloriden daha fazlasının yakılmasını sağlar. Sütlü ve şekerli filtre kahvelerde ise, eklediğiniz süt ve şeker miktarına bağlı olarak filtre kahve kalori değeri artış göstermektedir.

Filtre Kahve İle Türk Kahvesi Arasındaki Farklar

Filtre kahve demlemeye yeni başlayan veya henüz hiç filtre kahve demlememiş kişilerin aklındaki ortak sorulardan bir tanesi filtre kahve ile Türk kahvesi arasında ne gibi farklar olduğudur.

İki kahve türü arasındaki en temel fark, Türk kahvesi telvesiyle birlikte servis edilirken filtre kahvenin posasından süzülerek servis edilmesidir. Bu bakımdan büyük bir sunum farkı vardır. Bir diğer fark ise Türk kahvesinin ocakta ateş üzerinde pişirilmesidir. 

 Açık ve güneşli havada elde tutulan bir fincan filtre kahve.

Kahve Filtresi Çeşitleri Nelerdir? Kahveye Etkisi Nedir?

Filtre kahve, kullanılan filtre çeşidine göre üç farklı grupa ayrılıyor. Metal filtre, kağıt filtre ve bez filtre.

  • Metal filtre (French Press, American Press, Bodum Dripper, bazı filtre kahve makinaları)
  • Kağıt filtre (v60, Aeropress, Chemex, bazı filtre kahve makinaları)
  • Bez Filtre (Syphon)

Kullanılan kahve filtresine göre maliyet, lezzet ve demleme süresi değişmektedir.

Beyaz büyük bir filtre kağıdı üzerinde tutulan bir fincan filtre kahve.


Kahve Filtresi Çeşitleri Kullanım Karşılaştırması

Metal filtreyi her demlemeden sonra yıkamanız gerekiyor, bu açıdan az da olsa zahmete katlanmanız lazım. 

Kağıt filtreyi ise demlemeden sonra direkt kahve posasıyla beraber çöpe atıyorsunuz. Metal filtreye göre oldukça pratik.

Bez filtrenin kullanımı ise en zoru. Her kullanımdan sonra özel sabunuyla birlikte suyun içinde bir süre bekletmek gerekiyor. Harici sabun - çamaşır suyu kullanımlarında ise filtrenin kılcal tüyleri yanarak filtrenin filtreleme özelliğini kaybetmesine sebep oluyor.

Beyaz kahve fincan%u0131na filtre kahve makinesi sürahisinden filtre kahve dolduruluyor.

Kahve Filtresi Çeşitleri Aroma Karşılaştırması

Metal filtreyle demlenen kahve ağızda daha yoğun bir tat bırakıyor. Bunun sebebi ise kahveyi kağıt filtre kadar iyi süzemediği için çeşitli yağlar ve parçacıklar kahvenin içine karışıyor. Bu sayede daha yoğun ve gövdeli bir içim sunuyor.

Kağıt filtre ise kahvenin içindeki ufak parçacıkları ve yağları tutarak suya karışmasını önlüyor. Böylelikle daha berrak ve az gövdeli bir kahve içimi sunuyor.

Bez filtre, kağıt filtreyle hemen hemen kahvenin içindeki aynı alkoloidleri filtrelese de kağıda göre kahvenin doğal yağını daha az geçirir.

Filtre Kahvesi Çeşitleri Fiyat karşılaştırması

Metal filtre veya bez filtreye sahip bir ekipmanı, örneğin french pressi bir kere satın alıyorsunuz. Kaliteli bir ekipman alıp bir de üstüne iyi bakarsanız ömür boyu kullanabilirsiniz.

Kağıt filtre ise tek kullanımlık olduğu için uzun vadede çok daha maliyetli olabilir.

5 yorum

Makinede filtre kahve yaptığımda bardağın üzerinde yağ oluyor. Kağıtla ilgili bir sorun olabilir mi. Ağartılmamış kağıt kullanıyorum. Hangi kağıdı kullanmalıyım?

Ü. K

Merhabalar çok güzel net bir şekilde anlatmışsınız bu filtre kahve konusunda çok kararsizdim sayenizde çok güzel bilgi sahibi oldum teşekkürler 🙏

AminaAydın

Harikasınız; hem her bilgiyi içerir, hem de laf kalabalığı bulunmayan bir yazı olmuş. Çok teşekkürler, ellerinize sağlık…

Buse

kahveyi yapmadan önce hem french press ’i hem de fincanınızı kaynar su ile çalkalayıp ısıtın. kahveniz hazır olana kadar fincanınızda yine kaynar su kalsın. O zaman sıcacık bir kahve içebilirsiniz soğumaz. Afiyet olsun

Filtreci

Öncelikle bu detaylı yazı için teşekkür ederim.
Bir sorum olacaktı, ben filtre kahvemi french press ile demliyorum ancak hazır olana kadar kahve soğuyor. Kahvenin sıcak kalması için yapabileceğim bir şey var mı?

İbrahim

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

DAHA FAZLA

ahşap masa üstünde filtre kahve

Kafein Nedir, Ne İşe Yarar? Kafeinin Faydaları ve Zararları

Kafein tüketimi yorgunluk hissini azaltır ve odaklanmayı artırır. Kafeinin faydaları, etkisi ve yan etkilerine dair detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsin!

Daha fazlasını oku
Kahvenin faydalarının 8 madde halinde yer aldığı infografikte siyah tema üzerinde bir kupa filtre kahve ve başlık yer almaktadır

Kahvenin Faydaları Nelerdir? Maddelerle Mucizevi Etkiler!

Günlük tüketilen kahvenin faydaları ve sağlığa etkileri kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Kahveden en iyi şekilde yararlanmak için dikkat etmen gerekenlere bu yazıda ulaşabilirsin!

Daha fazlasını oku
Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım