İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: KAHVENİN TARİHİ: KAHVEYİ İLK KİM BULDU?

Kahve tarlasında kahve meyvesi

KAHVENİN TARİHİ: KAHVEYİ İLK KİM BULDU?

Kahve içmek, günümüzde neredeyse hepimizin en büyük hobilerinden biri haline geldi. Enerjimizi artırmak, uykumuzu gidermek veya yalnızca tadından hoşlandığımız için, bir şekilde hepimiz kahve içiyoruz.

Peki hiç düşündünüz mü? Kahveyi ilk olarak kim keşfetti ve günümüzde en çok tüketilen gıdalardan olan kahve nerede ortaya çıktı?

içerisinde kahve bulunan kupayı taşıyan 4 adet siyah kıyafetli kadınlar

KAHVEYİ İLK KİM BULDU?

Kahvenin ilk olarak kim tarafından nerede keşfedildiği tam olarak bilinmese de hakkında çıkan rivayetlerden en kabul görenine göre kahve ilk olarak Etiyopya’da ortaya çıkmıştır.

Etiyopya’da keçi çobanlığı yapan Kaldi, keçilerinin belirli bir ağacın meyvelerini yedikten sonra oldukça enerjik olduklarını fark etmiştir. Kahve ağacından kahve meyvelerini toplayan kadın çiftçi

Kaldi, bu “enerjik” meyvenin etkilerini bölgedeki derviş ile paylaşmış ve kahvenin yani “enerjik meyvelerin” etkisi bölgede hızla yayılmaya başlamıştır.

Henüz ne olduğu tam olarak bilinmeyen hatta ismi bile konmayan bu meyvelerin şöhreti doğuya doğru yayıldıkça “kahve” ismi ortaya çıkmıştır.

KAHVE NE DEMEK? KAHVE KELİMESİNİN KÖKENİ

Kahve kelimesinin nereden geldiği ile alakalı 2 iddia bulunmaktadır: İlki Kahve ağacına adını veren “Coffea” kelimesinden, diğeri ise Arapça’da iştahı kesildi anlamına gelen “-kahiye” fiilinden.

Ayrıca kahvenin ilk ortaya çıktığı yer olarak bilinen Etiyopya’daki, Kaffa bölgesinin de kahveye ismini verdiği iddia edilmektedir. 

kahve çekirdeklerinin kavrulmas%u0131

KAHVENİN YOLCULUĞU

Etiyopya’dan ortaya çıkan bu “sihirli meyve”nin ünü hızla yayılmış ve 15. yüzyılda Yemen’e kadar ulaşmıştır.

Afrika kıtasından, Arabistan Yarımadasına gemilerle götürülen kahvenin ilk vardığı liman şehri olan “Mocha”, kahvenin yayılmasıyla popülerlik kazanmıştır.

Kahve Yemen’de yetiştirilmiş;  Mısır, Türkiye ve Pers coğrafyasında hızla yayılmıştır. Bilgilerin paylaşıldığı ve dinlendiği bir sosyal aktivite yeri olan Kahvehaneler açılmıştır.

Dini sebeplerden dolayı alkol tüketiminin yasak olması kahveye olan ilgiyi artırmıştır. Hatta yabancılar  “ The Wine of Araby” yani “Arapların Şarabı” olarak kaynaklarında kahveden bahsetmişlerdir.

Yan aç%u0131dan çekilmi%u015F bir arada duran kavrulmu%u015F kahve çekirdekleri.

KAHVENİN OSMANLI’YA GELİŞİ

Kanuni Sultan Süleyman zamanında (1520-1566), Yemen Valisi Özdemir Paşa çok sevdiği kahveyi İstanbul’a getirmiştir. 

İstanbul’a gelmesiyle birlikte popülerlik kazanan kahve, Saray mutfağında da yerini almış ve Kahvecibaşı rütbesinin eklenmesini sağlamıştır.

Osmanlı tarihinde 4 kez yasaklanan kahve evlerde çiğ kahve çekirdeklerinin tavalarda kavrulup, dibeklerde dövüldükten sonra, cezvelerde pişirilip, telvesi ile birlikte tüketiliyordu.

Kahve içeceği, Osmanlı Kültürü ile özdeşleşmiş ve oldukça itibar görmüştür. Türk misafirperverlik anlayışının kahve ile birleşmesi sonucunda kahve ilk kez yanında su ile tüketilmiştir. Osmanlı'da kahve kültürü yazımızda bunu detaylıca anlatıyoruz.

Bu sunum ile Türkler, ilk olarak suyu içenin karnının aç olduğunu, ilk olarak kahveyi içenin ise karnının tok olduğuna dair bir anlayış geliştirmişlerdir. 

Aynı zamanda “bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır” gibi özlü sözler dillerde yer edinmiş ve böylelikle kahve Türk Edebiyatına katkıda da bulunmuştur.

türk kahvesi

KAHVE AVRUPA'YA NASIL ULAŞTI

İstanbul’da ilk kez kahveyi tecrübe eden Venedikli tacirler, kahvenin mucizesine tanık olmuşlar ve bu içeceği 1615’te Venedik’e taşımışlardır. Böylelikle Avrupalılar ilk kez kahveyle tanışmışlardır.

Önceden seyyar satıcıların sattığı kahve, 1645’te İtalya’da açılan ilk Kahvehanede yerini almıştır. 

Sosyal aktivite ve etkileşim yeri olan Kahvehaneler, zamanla her kesimden halkın buluştuğu ve sohbet ettiği gözde yerlerden biri haline gelmiştir.

Kahvehanelerin yayılmasıyla birlikte diğer Avrupalı ülkeler de bu mucizevi içecekle tanışmışlardır. Kahve Paris’e 1643’te, Londra’ya ise 1651’de ulaşmıştır.

  ♦️ Bu da ilgini çekebilir ----> Kahve Nedir, Nasıl Üretilir?

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

DAHA FAZLA

Osmanlı’da Kahve Kültürü: Türk Kahvesi

Osmanlı’da Kahve Kültürü: Türk Kahvesi

Etiyopya'da ortaya çıkan kahvenin, Türk kültürüne giriş yolculuğu ve Türk Kahvesinin ortaya çıkış hikayesini tüm detayları ile öğrenin!

Daha fazlasını oku
gri masa üzerinde iki elin de olduğu espresso, amerikano, latte, cappucino, ristretto

Espresso Bazlı Kahve Çeşitleri - Görsellerle Tüm Kahveler!

Espresso bazlı kahve çeşitleri, espressonun üzerine çeşitli eklemeler yapılarak oluşturulan içeceklere denir. Bunların arasında latte, mocha, americano gibi severek tükettiğimiz kahve türleri yer a...

Daha fazlasını oku
Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım