Kahve Tarihi
Kahve içmek, günümüzde neredeyse hepimizin en büyük hobilerinden biri haline geldi. Enerjimizi artırmak, uykumuzu gidermek veya yalnızca tadından hoşlandığımız için, bir şekilde hepimiz kahve içiyoruz. Buna bağlı olarak her geçen yıl kahve tüketimimiz artıyor ve takip edemeyeceğimiz kadar çok tarif birbiri ardına geliyor. Peki bu gelişmeler yaşanırken hiç düşündünüz mü, kahve günümüze ulaşırken ne gibi tarihsel süreçlerden geçti? Her gün büyük bir zevkle demleyip tadına doyamadığımız, yorgun dönemlerimizin kurtarıcısı olan bu lezzet hangi topraklarda, kimler tarafından keşfedilip şimdiki halini aldı?
Yazıya başlamadan önce aşağıdaki bağlantıdan yüksek kafeinli kahvemizi satın alarak bu yolculuğa daha da yakından tanıklık edebilirsiniz.
Bu konu hakkında tarih boyunca birçok rivayet ortaya atılmıştır, fakat en yaygın ve kabul gören iddia, kahvenin keçiler sayesinde Arap Şeyhi Şazili tarafından keşfedilmiş olması. Rivayet şu şekilde, çobanlar keçi sürülerinin yedikleri bir bitki sonrası uzun süre yorulmadıklarını, canlılıklarını koruduklarını, hatta birkaç gün uyumadıklarını gözlemlemişler ve kafeinin sihirli etkileri yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başlamış. Çobanlar, bu durumu dervişlerine anlatmışlar. Bunun üzerine Şazili, bu ilginç bitkiyi kaynatarak suyunu içmiş ve aynı etkileri kendi üzerinde de görünce kahvenin özelliği anlaşılmış ve kullanılmaya başlanmıştır. Tarih olarak kesin bir bilgi yoktur, kimi kaynaklarda 1000, kimi kaynaklarda 1258, kimi kaynaklarda ise 1415 olarak yer alır. Uzun yıllardan beri kahvenin Yemen’de bulunduğu ve dünyaya yayıldığı bilinir. Geçtiğimiz yüzyıllarda Yemen çok önemli bir kahve üreticisiydi, fakat kahvenin çıkış noktası Habeşistan’dır. Keşfedilmeden önce sıradan bir bitki sanılarak doyuruculuğu sebebiyle ekmek hamuruna karıştırılmıştır. Daha sonra keşfedilip Yemen’e getirilmiş ve üretilmeye başlanmıştır. Hatta kahveyi Habeşistan’dan Yemen’e getiren kişinin Osmanlı Subayı Özdemir Paşa olduğu söylenir. Kesin bir kaynağa rastlanmadığı için kimileri aklına yatanı, kimileri işine geleni söyleyebiliyor bu konuda. Fakat en mantıklı ve en çok desteklenen görüş Habeşistan’da kahve yetişen bir bölge olan Kaffa’dan aldığıdır. Arapça kökenli bir kelimedir. Kahve konusunda her milletin kendine özgü bir kültürü vardır. İlk dönemlerde kahve yalnızca sade içilmiştir. Tadı acı gelmiş olacak ki, bir süre sonra şeker eklenerek içilmeye başlanmıştır. Avusturyalılar ve Fransızlarda bu durumdan muzdarip olarak kahveye süt ekleyerek içmeyi icat etmişlerdir. Türk Kahvesi ise ilk kez Viyana’da acı olduğu için bal eklenerek içilimiştir. Kahve bazı ülkelerde yalnızca haşlanırken bazı ülkelerde ise kavrulup pişirilmiştir.Kahvenin Keşfi
Kahvenin İlk Vatanı ve Yayılışı
“Kahve” Adı Nereden Geliyor?
Farklı Kahve Kültürleri