Espresso Bazlı Kahve Çeşitleri - Tüm Kahve Çeşitleri Bu Yazıda!
Severek içtiğimiz birçok kahve çeşidine espresso kaynaklık ediyor. Americano, latte, cappucino, latte macchiato, mocha… Hepsi espressodan türeyen, içine çeşitli eklemeler yapılarak elde edilen kahve türleridir. Bir baristanın mahareti, bu kahveleri doğru kıvamı tutturarak yapabilme becerisiyle ortaya çıkar. Bu yazıda espresso bazlı kahve çeşitlerini ve özelliklerini detaylıca inceledik. Espresso bazlı içecekler konusunda teorik bilgiye sahip olmak ve pratikte yapabilmek için ihtiyacınız olan her şeyi bu yazıda öğreneceksiniz.
Aşağıdaki kahve türlerini yapabilmek için özel kavurma ölçüleri ve harmanıyla espressoya uygun hazırlanan yüksek kafeinli kahvemizi satın alabilirsiniz.
ESPRESSO NEDİR?
İlk olarak bahsedeceğimiz tüm bu kahve çeşitlerinin temelindeki espressoyu tanımamız gerekiyor. Espresso, İtalya’da ortaya çıkan ve basınç gücünden yararlanılarak yapılan sert ve yoğun bir kahve türüdür. Yurt dışı kaynaklı kahveler arasında Türk kahvesine en çok benzeyen türdür, bu yüzden damak tadı sertlikten ve sadelikten yana olmayanlar espressoyu lezzetlendirmek amacıyla yazımızın konusu olan kahve türlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuşturlar.
♦️ Bu da ilginizi çekebilir --> Espresso Nedir, Nasıl Yapılır? |
AMERICANO
Americano, espressoyla sıcak su karışımından oluşur. İkinci Dünya savaşı sırasında Amerikan askerlerinin espressoyu çok acı bulup üzerine su eklemesiyle bulunmuş ve tüm dünyaya yayılmıştır. Süt ve benzeri tatlandırıcı eklemeler yapılmadığı için filtre kahveyi andıran bir tadı var, ancak filtre kahveye göre çok daha yoğun ve gövdeli. Espressoyu çok sert bulanlar için çok iyi bir alternatiftir, bu yüzden espressodan daha çok tercih edildiğini söylemek yanlış olmaz.
♦️ Bu da ilginizi çekebilir --> Filtre Kahve Nedir, Nasıl Yapılır? |
CAPPUCINO
Cappucino için latteyle beraber en meşhur iki espresso bazlı içecekten biri diyebiliriz. Bir shot espressoya süt eklenerek yapılır. En büyük özelliği köpüklü olmasıdır, bu yüzden sütten elde edilen köpüğü olmazsa olmazıdır. İyi bir cappucinoda köpüğün bardak seviyesini geçmemesi gerekmektedir. Espresso harmanının kaliteli olması, yaplı bir süt kullanılması ve sütün krema kıvamını alması lezzetini belirleyen en önemli faktörlerdir. Yaklaşık 150 ml. Civarındaki fincanın 1/4'ü espressodan, kalanı ise süt ve köpükten oluşur.
İsminin hikayesiyse çok daha ilgi çekici. Cappucinonun ortaya çıktığı dönemde İtalya’da Capuchin isimli rahipler varmış. Bu rahipler siyah kıyafet üstüne beyaz şapka takıyorlarmış, cappucino ise kahve üstüne beyaz süt köpüğü görüntüsüyle bu rahiplere benzetilmiş ve ismini koyarken bu rahiplerden esinlenilmiş. Bu anlatılan yalnızca bir rivayetten ibaret, ancak isim benzerliği ve hikayenin şaşırtacak kadar mantıklı olması bu bilginin doğruluğu konusunda bizi şüpheye düşürmüyor.
LATTE
Latte, şüphesiz günümüzün en meşhur espresso bazlı içeceğidir. Sosyal medyada baristalar, en çok latteyle insanların ilgisini çekiyor. Çünkü üzerine yapılan süslemeler lezzetinin önüne geçerek içeceği adeta bir sanat eserine dönüştürüyor. Latte, cappucinoda da olduğu gibi süt ve kahvenin bir araya gelmesiyle elde edilen bir kahve çeşididir, dolayısıyla yumuşak içimi vardır. Cappucinoyla arasındaki en büyük fark lattenin köpüksüz olmasıdır. İdeal bir lattede köpük bulunmaz, çok az da olsa köpük bulunması latteinn kusurlu yapıldığını gösterir.
Latte için 150-170 ml.lik fincanlar tercih edilir. Bir shot espresso üzerine süt eklenerek yapılır. Latte art olarak bilinen latte süsleme sanatıyla üzerine süt kreması veya çeşitli soslarla değişik şekiller verilerek sanatsı bir sunum yapılabilir.
LATTE MACCHIATO

Latte macchiatonun latteden farkı cam bardakta servis edilmesidir. Daha büyük hacimli (200-220 ml.) bardaklar kullanılır. Bu yüzden daha fazla süt içerir ve işin lezzetten ziyade görsel yönünü ilgilendiren üç katmandan (süt, kahve, süt köpüğü) oluşur. Yaklaşık 14-15 gr. (double shot) kahve kullanılır. Kahveyi lezzetlendiren çeşitli şurupların eklenmesiyle görsel şölen, dört katmana çıkarılabilir.
MOCHA
Mocha, latteye eritilmiş çikolata eklenerek yapılan bir kahve türüdür. Fincanın 1/3’ünü bitter çikolata kaplarken; kalanı espresso, süt ve süt köpüğünden oluşur. İsteğe göre beyaz çikolata veya klasik sütlü çikolatayla da yapılabilir.
İsmini, Yemen’in günümüzde Muha olarak telaffuz edilen bir şehrinden alır.
RISTRETTO
Espressoyla aynı kahve gramajıyla, ancak daha az suyla hazırlanan çok sert bir kahve türüdür. Sertliğiyle meşhur olan espressoyu zaten birçok insan tercih etmezken, ristrettoyu içebilmek herkesin harcı değil. Ancak sert kahveseverlerdenseniz mutlaka denemelisiniz.
CORTADO
Latte ve cappucino gibi süt ve espresso karışımından elde edilen bir kahve türüdür. İçeriğindeki espresso ve süt miktarı eşittir. Bu da latte ve cappucinoya göre kahve tadının çok daha yoğun olması anlamına geliyor. 120 ml'lik kulpsuz cam bardakta servis edilir.
İsmi, İspanyolca'daki kesmek fiilinden gelir ve "Kes!" anlamındadır.
FLAT WHİTE
Flat white, kahve aromasının daha yoğun hissedilmesi için icat edilen bir espresso bazlı içecektir. 180 ml’lik fincanlarda servis edilir. Latteden farkı double shot espresso kullanılması ve krema tabakasının daha ince olmasıdır. İlk olarak Avustralya’da yapılmış ve buradan tüm dünyaya yayılmıştır.
AFFOGATO
Özellikle yaz aylarında ön plana çıkan, dondurma üzerine espresso eklenmesi ile elde edilen espresso bazlı bir yiyecektir. Vanilyalı dondurma kullanılması gerekir. Bir top dondurma üzerine tek shot espresso eklenerek hazır hale getirilir. Soslar ile süsleme yapılabilir. 120 ml’lik cam bardakta, küçük bir kaşıkla beraber servis edilir.
Espresso Bazlı İçecekler Evde Yapılabilir Mi?
Eğer espresso makineniz yoksa bu kahve türlerini birebir aynı şekilde yapabilmeniz maalesef mümkün değil. Ancak az miktarda suyla demlediğiniz filtre kahve ve ocakta kaynatacağınız sıcak sütle yakın tatlar elde edebilirsiniz.
7 yorum
Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler.
Çok güzel açıklamışsınız, tebrik ediyorum 👏👋🧿
bence flat white açıklamanız yanlış. içeceklerin isimlerinden içeriği ile bilgi alırsınız, ip uçları barındırır. Avustralya’da ortaya çıkmış bir içecek flat white ve biri flat white istediğinde demek istediği düz işlenmemiş beyaz (sütlü) ver yani sütüme işlem yapma, krema istemiyorum. kahvem daha sert olsun değil. içeriğin buna dönmesi mekanların kendi reçetelerini oluşturması sebebi ile meydana gelmiştir. latte ile aynı bardakta dudak payı bırakarak ve espressonun kremasının yüzeyde kalması sağlanarak servis edilir. bence :)
Notlar alarak keyifle okuduğum bir yazı kaleme aldığınız için teşekkürler…
baya anlaşılır ve güzel önerilerin olduğu sitelerde varmıs tebrik ederim 👌
O kadar akıcı ve anlaşılır yazılmışki yazılar, siteye girdim çıkamıyorum 😄
Anlatım sekli yorum ve yalın anlatım tarzınız cok hosuma gitti ve degerli bir bilgi paylasımı olmus. Tesekkurler…