İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Latte Nedir, Nasıl Yapılır? Evde En Kolay Latte Tarifi!

Latte Nedir, Nasıl Yapılır? Evde En Kolay Latte Tarifi!

Latte Nedir, Nasıl Yapılır? Evde En Kolay Latte Tarifi!

Latte için en popüler kahve çeşidi desek yalan olmaz. Kafelerde pek çok kişinin ilk tercihi lattedir. Süt tadını sevdiği için alanlar bir yana, yoğun kahve tadından hoşlanmadığı için latteyi tercih eden pek çok kişi bulunur.

Bu yazıda lattenin özelliklerinden evde nasıl yapılacağına kadar merak edilen her soruyu detaylıca yanıtladık. İyi okumalar!

Baristanın latte art yapımı gösterilmektedir.

Latte Nedir?

İtalyanca’da “süt” anlamına gelen latte, espresso üzerine krema kıvamında süt eklenmesiyle elde edilen bir espresso bazlı kahve çeşididir. İtalya’da orijinal ismi olan “cafe latte” ismi kullanılır. 1950 yılında Kaliforniya’da bulunan bir İtalyan barista, cappuccino’yu yeterince hafif bulmayanlar için sütü daha az köpürterek latteyi icat etmiştir. 

Az miktarda kahve ve yoğun süt içerdiği için hafif bir içimi vardır. 180 ml’lik geniş porselen fincanlarda servis edilir. Genellikle sabah saatlerinde kahvaltıyla veya yemek öncesinde tüketilir. Karamel ve benzeri eklemelerde kişinin isteğine göre tatlandırılabilir.

Tezgah üzerinde duran beyaz fincanda latte kahvesi yer almaktad%u0131r.

Latte Nasıl Yapılır?

Latte yapımı temelde espresso üzerine süt eklemek kadar basittir. Bunun için espresso makinesine ve süt köpürtücüye ihtiyacınız var. Hazırlayacağınız sütün çok köpürmemesi ve krema kıvamında olması gerekiyor. İşte madde madde latte yapımı;

  1. Geniş bir latte bardağına bir shot (30 ml) espresso ekleyin.
  2. Krema kıvamında köpürtülen 120 ml sıcak sütü üzerine ekleyin.
  3. Latte hazır, isteğinize göre şurup veya farklı bir ekleme yapabilirsiniz.

Latte kahvesinin tüm özellikleri görsel üzerinde maddelerle ve figürlerle tan%u0131t%u0131lm%u0131%u015Ft%u0131r.

Evde Latte Yapılır mı?

Latte yapımı için espresso ve krema kıvamında süt gerekir. Espresso makinesi ve süt köpürtücüsü ev şartlarına uygun olmadığından evde latte hazırlamak teoride mümkün değildir. Ancak tabii ki ev şartlarına uygun malzemelerle de latte keyfi yaşatacak lezzetli sütlü kahveler hazırlamak mümkün.

Bunun için ihtiyacınız olanlar yoğun bir filtre kahve ile yağlı bir süt!

Geniş bardakta yer alan sütlü latte kahve.

Evde Kolay Latte Tarifi

  1. 50 ml su ve 15 gr kahveyle çok yoğun bir filtre kahve demleyin.

  2. Isıttığınız sütü bir kabın içerisinde iyice çırpın, bu sayede krema kıvamına alacak!

  3. Filtre kahvenin üzerine 150 ml süt ekleyin, ev şartlarında hazırlanan enfes latteniz hazır!

French presste demlenen filtre kahvenin üzerine sıcak süt eklenerek evde latte yapılıyor.

Filtre kahve yapımına dair detaylı bir rehbere ihtiyacınız varsa, yeni başlayanlar için filtre kahve yapımı rehberimizi inceleyebilirsiniz!

 ♦️ Bu da ilgini çekebilir ----> Filtre Kahve Nasıl Yapılır? 

Ice (soğuk) Latte Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında sıcak içecek tüketmekten kaçınanlar için hazırlanan ice latte, soğuk sütle yapılan ferahlatıcı bir kahve çeşididir. Sıcak lattede olduğu gibi sütü köpürtmek gerekmediği için çok daha kolay bir yapımı vardır. 

Espresso makineniz varsa ice latte yaparken espresso kullanmanız daha iyi olacaktır, ancak evde yapıyorsanız filtre kahve de kullanabilirsiniz.

Kahve ve soğuk sütlü hazırlanan plastik bardak içerisindeki buzlu ice latte.

İşte maddelerle ice latte yapımı;

  1. Cam bardağa bir shot (30 ml) espresso ekleyin.
  2. Üzerine 200 ml soğuk süt ekleyin.
  3. Bardağı dolduracak kadar buz ilave edin, ice latte hazır!

Latte Art Nedir?

Lattenin üzerine süt kreması ile çeşitli figürlerin çizildiği işleme latte art ismi verilir. Kahve ve kremanın yoğunluğu farklı olduğu için krema kahveye karışmaz ve yüzeyde kalır. Baristanın el maharetiyle süt kremasını doğru yönlendirmesiyle yapılan, oldukça zor bir işlemdir. Kafelerde karşımıza çıkan kahve üzerindeki kalp, kuğu ve çiçek gibi figürler latte arta örnektir.

Kahve üzerine krema kıvamındaki süt ile latte art yapımı gösterilmektedir.

Latte Hangi Kahve İle Yapılır?

Latte yapımında kullanılan kahvenin çeşidi, hazırladığınız lattenin tadını doğrudan etkiler. Latte sütlü bir içecek olduğu için tercih edeceğiniz kahve koyu kavrulmuş ve düşük asiditeli olmalıdır. Koyu kahvelerin sütle uyumu daha yüksektir. Ekşi ve açık kavrulan kahveler lattede ve diğer sütlü kahvelerde kötü sonuç verir.

Mavi paket içerisinde yer alan koyu kavrulmuş espresso kahve çekirdekleri.

Latte ile Cappuccino Farkı Nedir?

Latte ve Cappuccino’nun her ikisi de kahve ve süt ile yapılır, bu yüzden tatları benzerlik gösterir. Birbirine karıştırılan bu iki kahve çeşidinin en büyük farkı, latte yapımında krema kıvamında yoğun bir süt kullanılırken cappuccino için kullanılan sütün tamamen köpürtülmesidir.

Daha yoğun ve kıvamlı bir sütlü kahve içmek istiyorsanız latteyi, köpük tadından hoşlanıyorsanız cappuccinoyu tercih edebilirsiniz.

Sırayla yer alan espresso bazlı kahve çeşitleri gösterilmektedir.

Latte Makinesi Nedir?

Kahve ve sütü latteye uygun olarak hazırlayıp servis eden elektrikli tam otomatik kahve aparatına latte makinesi denir. Tam otomatik latte makinelerinde kahve, su ve süt için ayrı hazneler bulunur. Kurulum aşamasında tüm kahve türlerinin reçetesi makineye kaydedilir ve sonrasında tek tuşla istenilen kahveyi hazırlar.

Latte yapmak için pratik bir çözüm arayışındaysanız, latte özelliğine sahip bir tam otomatik kahve makinesiyle lattenizi kolayca hazırlayabilirsiniz.

Otomatik latte makinesi ile hazırlanan bir sütlü latte kahve yer almaktadır.

Latte Kalorisi Ne Kadar?

Süt ve espresso kahve ile hazırlanan orta boy bir lattede 100 kalori bulunur. Şurup eklenerek hazırlanan karamelli lattede ise kalori miktarı 250’ye kadar ulaşır. Porsiyon büyüklüğü ve kullanılan sütün yağ oranı lattenin kalori miktarını etkileyen faktörlerdir.

Lattenin Diğer Kahve Türlerinden Farkı Nedir?

Espresso üzerine yapılan eklemelerle hazırlanan onlarca farklı kahve çeşidi bulunur. Bazılarına yalnızca su, bazılarına ise süt, köpük ve şurup eklenir. İyi bir kahvecide herkesin damak tadına hitap edecek bir kahve seçeneği mutlaka bulunur.

Espresso Bazlı Kahve Çeşitleri ve Lattenin Özellikleri Maddelerle tarif ediliyor.

Latte dışında americano, cappuccino ve macchiato gibi diğer tüm sütlü ve sütsüz kahve çeşitleri hakkında detaylı bilgi için üstteki görsele tıklayarak ilgili makalemize ulaşın!

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

DAHA FAZLA

Toptan Kahve Almadan Önce Bilmen Gereken Her Şey!

Toptan Kahve Almadan Önce Bilmen Gereken Her Şey!

İlk kez toptan kahve alımı yapacaksan dikkat etmen gereken her şeyi bu yazıda öğrenebilirsin. En iyi fiyata en iyi kahveyi bulman için benzersiz taktikler!

Daha fazlasını oku
Cappuccino (Kapuçino) Nedir, Nasıl Yapılır? Evde En Kolay Cappuccino Tarifi!

Cappuccino (Kapuçino) Nedir, Nasıl Yapılır? Evde En Kolay Cappuccino Tarifi!

Cappucino hakkında merak ettiğin her şey bu içerikte. Eğlenceli hikayesi, özellikleri ve kolay cappuccino tarifleri için makaleye göz at!

Daha fazlasını oku
Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım