İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Moka Pot Nedir, Nasıl Kullanılır? Moka Pot İle Kolay Kahve Yapımı!

siyah tezgahın üzerinde siyah moka pot ve kahve fincanı

Moka Pot Nedir, Nasıl Kullanılır? Moka Pot İle Kolay Kahve Yapımı!

Ocak üstü kahve demleme ekipmanlarından biri olan Moka Pot, hem ülkemizde hem dünyada çok fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Yoğun ve gövdeli kahvelerle Türk kahvesi geleneğinden kopamayan ve espressoya yakın sert kahveler içmek isteyenler için bir numaralı ekipman!

Moka potun tarihsel sürecinden nasıl kullanılacağına kadar her konuda bilgiye yazının devamında ulaşabilirsiniz!

Bialetti Moka Pot

Moka Pot Nedir?

Moka pot, kaynayan suyun basınç gücüyle öğütülmüş kahvenin içerisinden süzülerek demlendiği bir ocak üstü kahve demleme ekipmanıdır. Üç hazneden oluşan moka potun en alt haznesine su, orta haznesine ise kahve eklenir. Demlenmeye başlayan kahve en üst haznede birikir. Hazırlanan kahve yoğunluğu ve kremasıyla espressoyu andırır.

Moka Pot Nasıl İcat Edildi?

İtalya’da kahvenin sadece kafelerde espresso makinesinde hazırlandığı dönemde yalnızca çalışan kesim kahveye ulaşabiliyordu. 1933 yılında Alfonso Bialetti’nin moka potu tasarlaması üzerine kahve kültüründe köklü bir değişim yaşandı.

Moka Potun ilk patentine sahip olan Bialetti markası bugün de en popüler moka pot markasıdır. İtalya’da her 10 evden 9’unda hala moka pot kullanıldığı söylenir. Espressoya alternatif olarak kullanılan en yaygın demleme ekipmanıdır. 

 ♦️ Bu da ilgini çekebilir ----> Espresso Nedir, Nasıl Yapılır?

Bialetti Moka Pot ile Kahve Nas%u0131l Yap%u0131l%u0131r

Moka Pot Nasıl Kullanılır?

Moka pot ile kahve yapmak için ihtiyacınız olanlar sırasıyla moka pot, ince öğütülmüş kahve, içme suyu ve set üstü ocaktır. İşte adım adım moka pot ile kahve yapımı;

  1. En alt hazneye moka potun işaretli bölümüne kadar su ekleyin.
  2. Orta hazneyi ince öğütülmüş kahve ile doldurun.
  3. Moka potu kısık ateşte ocağa yerleştirin.
  4. Demlenen kahve en üst haznede biriktiğinde fincana aktarabilirsiniz.

Moka Pot %u0130le Kahve Nas%u0131l Demlenir gifi

Diğer tüm kahve demleme ekipmanlarının kullanımını öğrenmek için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz;

 ♦️ Bu da ilgini çekebilir ----> Filtre Kahve Nasıl Yapılır? Detaylı Rehber!

Moka Pot Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

  1. Kahveyi sıkıştırmayın: Moka potun orta haznesine yerleştirilen kahveyi sıkıştırdığınızda basınç gücü yetersiz kalır ve kahve demlenmez. Bu nedenle baskı uygulamadan, serbestçe yerleştirmelisiniz.
  2. Ateşi iyi ayarlayın: Moka pot kullanırken kısık ateş tercih etmelisiniz. Kahveyi kısık ateşte pişirmek demleme süresini uzatarak kahvenin lezzetini artıracaktır. 
  3. İnce öğütülmüş kahve kullanın: Moka pot ile lezzetli bir kahve demleyebilmek için çekirdeklerin ince öğütülmesi gerekir. Kahvenizi ince öğütebilirsiniz veya buna uygun bir kahve satın alabilirsiniz.
  4. Sıcak su ile demleme yapın: Moka potun alt haznesine sıcak su koyduğunuzda kahve daha kısa süre ısıya maruz kalır. Kahvenin yüksek ısıda yanmaması için sıcak su kullanarak lezzetini artırabilirsiniz.
  5. Tüm hazneleri doldurun: Moka potun tamamıyla demlediğiniz kahve sizin için fazla olsa bile, doğru şekilde demlenmesi için tüm haznelerini doldurmalısınız. Haznelerin daha azını doldurarak demleme yapmayın

lekeli moka pot nas%u0131l temizlenir

Moka Pot Nasıl Temizlenir?

Moka pot diğer demleme ekipmanlarından farklı olarak sabun ile yıkanmamalıdır. Moka potun metaliyle sabun temas ettiğinde ekipman zarar görür. Kahveyi demledikten sonra lekesi kurumadan sıcak su ile durulayarak lekelerinden arındırabilirsiniz.

Moka Potun üzerindeki kuruyan lekeleri temizlemek için sıcak suyla beraber sirke ve karbonat ekleyip bir süre bekletebilir, ardından durulayabilirsiniz.

Moka Pot Nasıl Temizlenir

Moka Pot Filtre Kahve Mi Yapar Espresso Mu?

Moka Potun evde espresso hazırlama yöntemlerinden biri olduğu sıklıkla söylenir. Bu görüşün doğruluk payının olmasıyla birlikte tam olarak gerçeği yansıttığını söyleyemeyiz.

Moka pot, normalden çok daha yoğun ve sert kahveler demlenmesini sağlayan bir filtre kahve demleme yöntemidir. Demlenen kahve o kadar yoğundur ki içen kişinin espresso zannetmesi oldukça normaldir.

Espresso tercih eden kişiler için iyi bir alternatif olmakla birlikte moka pot yalnızca yoğun bir filtre kahve demler. Bu nedenle hazırlanan kahveye filtre kahve demek daha doğrudur.

 ♦️ Bu da ilgini çekebilir ----> Filtre Kahve Nedir?

1 yorum

Okumaktan zevk aldım, çok dengeli bir yazıydı, teşekkür ederim

merve

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

DAHA FAZLA

kahve çekirdekleri

3. Nesil Kahvecilik Nedir? Tüm Kahve Nesilleri ve Özellikleri!

Her dönemin kendine ait trendleri var, son dönemde hipsterların sık sık bahsettiği ve her mekânda sohbetini yaptığı trend ise 3. nesil ya da 3. dalga kahvecilik. Tüm kahve nesillerini bu yazıda det...

Daha fazlasını oku
yukarıdan çekilmiş filtre kahve çekirdek kahve espresso kaşığı ve latte

Daha İyi Bir Kahve Demlemek İçin 5 Tüyo

Evde kendi kahvenizi öğütmek, pek çoğunuzun da bildiği gibi epey maliyetli olabilir.

Daha fazlasını oku
Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım