İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: V60 Nedir? Nasıl Kullanılır, V60 İle Kolay Kahve Yapımı!

V60 NEDİR? NASIL KULLANILIR, V60 İLE KOLAY KAHVE YAPIMI

V60 Nedir? Nasıl Kullanılır, V60 İle Kolay Kahve Yapımı!

3. Nesil anlayışına sahip kahvecilerin ve kahve severlerin, kahvesini hazırlarken sıkça kullandığı demleme yöntemlerinden biri olan V60'ın ortaya çıkışı ve kahve ile ilk buluşması oldukça ilginçtir. Kahveniz hazırsa, V60’ın ilginç hikayesine geçebiliriz. 

v60 filtre kahve demleme - drip

V60 NEDİR?

“Pour Over” veya “Drip” yani kısaca kahvenin üzerine su dökülerek bir filtre yardımıyla süzülmesi yönteminden yararlanılarak birçok kahve hazırlama yöntemi ortaya çıkmıştır. (Chemex, V60, hatta filtre kahve makineleri…) Bunlardan biri de V60 ile demleme yöntemidir. 

  • “V” ismini, V şeklindeki koni tasarımından,
  • “60” ekini de koninin 60 derece olan açısından almaktadır.  

Seramik, cam, plastik, metal ve bakır gibi maddelerden de yapılan V60’ın en çok kullanılan modeli seramikten imal edilenidir. 

v60 filtre kahve demleme ekipmanı

V60 NASIL İCAT EDİLDİ?

1921 yılında Japonya’da kurulan Hario şirketi, kimya sektöründe kullanılmak üzere cam ürünler tasarlıyordu. 

İlerleyen süreçte, büyüyen kahve sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak isteyen Hario, kendi teknolojilerini bu sektöre entegre etmeye karar verdi. 

Daha sonrasında kolay kullanımı ve en ideal ekstraksiyonu (çözünme)  sağlaması nedeniyle ödüller kazanacak olan V60’ı tasarladı. 


V60 ile FİLTRE KAHVE NASIL YAPILIR?

v60 filtre kahve demleme

V60 ile filtre kahve yapmak için ihtiyacınız olanlar sırasıyla: V60, ince öğütülmüş kahve, içme suyu ve v60 filtresidir. İşte adım adım V60 ile kahve yapımı;

  1. Suyunuzu kaynatın ve sıcaklığı  90-95 derece arasına inmesine için 30 saniye kadar bekletin. Kaynar suyun kahveye doğrudan teması kahvenizin yanmasına sebep olacaktır. 
  2. Filtrenizi V60 ekipmanına yerleştirin: tek kişilik demleyecekseniz bardağınızın, 2 kişilik demleyecekseniz serverınızın üstüne koyun. 
  3. Filtredeki kağıt tadını almak almamak ve ekipmanızı ısıtıp kahvenizin hızlı soğumasını engellemek için biraz sıcak su dökün ve süzün.
  4. Katlayarak v60’a yerleştirmiş olduğunuz filtrenin tam ortasına kahvenizi ekleyin ve ekipmanı sallayarak kahvenizi düzleyin. 
  5. Tüm kahve ıslanacak kadar su ekleyip 30 saniye kadar bekleyin. Bu işlem kahvedeki karbondioksidi serbest bırakacak ve kahvenin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Bu aşamaya ön demleme  veya blooming de denir. 
  6. Kalan suyu ise dairesel şekilde dökmeye başlayın. Bu adım yaklaşık olarak 2 veya 2.5 dakika kadar sürecektir. Kahvenizin tamamen süzülmesi ise 3.5 dakika sürmelidir. 
  7. Kahveniz hazır. Afiyet olsun!

V60 KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

KAHVENİ YAKMA

Suyunuzu kaynattıktan sonra 30 saniye kadar beklemek suyun kahve ile buluştuğunda ideal derecede olmasını sağlar. 


FİLTREYİ ISLAT

Kahvenizi eklemeden önce filtreyi sıcak su ile ıslatmak kahvenizi içerken ağzınıza gelecek kağıt tadını almanızı ve ekipmanızı ısıtarak kahvenizin hızlı soğumasını engeller. 


ÖN DEMLEME YAP

Kahvenizi tamamen ıslandığından emin olduktan sonra 30 saniye kadar beklemek kahvenin içerisindeki karbondioksidin dışarı çıkmasını sağlayarak daha iyi bir kahve deneyimi sunar. Bu aşamaya “blooming” ya da “ön demleme” de denir.


SUYU YAVAŞÇA EKLE

Dairesel şekilde ve yavaşça dökmek kahve yatağının bozulmasını engeller ve kahvenizin daha iyi demlenmesini sağlar. Suyu sabit bir şekilde tek bir noktaya dökmeniz, suyun kendisine bir yol oluşturmasına ve kahvenizi demleyemeden süzülmesine yol açacaktır.  

    NEDEN V60 İLE KAHVENİZİ HAZIRLAMALISINIZ?

    Bu adımları takip ederek V60 ile kahvenizi hazırlarsanız oldukça berrak, temiz ve aromatik bir kahve elde edersiniz. 

    Bu demleme metodunda kağıt filtre kullanıldığından dolayı kahvenin bıraktığı hissiyat  daha yumuşak olacaktır. Çünkü kağıt filtre fazla kahve yağını ve tortuyu absorbe edecektir. 

    Diğer tüm kahve demleme ekipmanlarının kullanımını öğrenmek için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz;

    ♦️ Bu da ilgini çekebilir ----> Filtre Kahve Nasıl Yapılır? Detaylı Rehber!

    Yorum yazın

    Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

    Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

    DAHA FAZLA

    Americano Nedir, Americano Nasıl Yapılır? En Önemli Püf Noktaları!

    Americano Nedir, Americano Nasıl Yapılır? En Önemli Püf Noktaları!

    Espresso bazlı kahvelerden Americano'yu tüm detaylarıyla öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz.

    Daha fazlasını oku
    Filtre Kahve Makinesi

    Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır? Yeni Başlayanlar İçin Adım Adım!

    Filtre kahve makinesi, öncelikle su haznesine doldurulan suyun alttan yukarı ısıtılmasıyla başlar. Isınan su, filtredeki öğütülmüş kahveyle buluşarak demlenir. Bu süreç, kahve tutkunlarının evlerin...

    Daha fazlasını oku
    Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım