Barista Kimdir?
Barista, ülkemizde kısa süredir kullanılmakta olan bir kavram olarak mesleki anlamda günümüzün yükselen değerlerinden biridir. Espresso ve filtre kahve furyasının genişleyip, 3. nesil kahve dükkanlarının yaygınlaşmasıyla beraber insanlarımızın bu tarz kahvelere olan ilgisi gibi; kahve dükkanlardaki demleme metodları, tarif çeşitliliği ve sunum kalitesi de artmaya başladı. Bununla birlikte geçmişte pek azımızın bildiği baristalık mesleği son dönemde herkeste büyük bir merak uyandırdı. İnternette karşımıza çıkan havalı video ve resimlerin de bunda büyük bir etkisi var tabii, ancak göründüğünden çok daha fazla ustalık gerektiren, zor ve kapsamlı bir meslek.
Özel harmanı ve yüksek kafeinli özelliğiyle yeteneğinizin hakkını vererek baristalığa giden yolda size yardımcı olması için aşağıdaki bağlantıdan Taft siparişi verebilirsiniz.
Bu yazıda baristalıkla ilgili aklında soru işaretleri bulunanlar için barista ne demek, barista nedir, nasıl barista olunur, barista maaşları, barista eğitimi gibi kafa karıştıran tüm soruları cevapladık. Baristalığa ilgi duyanlar, bununla ilgili tüm sırları öğrenmek ve bu mesleğe sahip olmayı düşünenler için ilk adımı atmak adına bu yazıyı okumanız şart. Eğer siz de bahsettiğimiz kişilerden biriyseniz, kahvenizi hazırlayın ve başlayalım.
Barista Ne Demek?

Barista kavramı İtalyancadan dilimize geçmiştir. Kahveyi hazırlayıp sunan kişiye barista denir. Normalde içecek hazırlayan herkes için kullanılırken ülkemizde yalnızca kahve hazırlayan ve bu konuda ustalaşmış kişiler için kullanılıyor. Dünya genelinde barmen kelimesi de bu amaçla kullanılır ancak bizim bildiğimiz barmenle karıştırılmaması için Türkiye’de barista kelimesi tercih ediliyor.
Barista Ne Yapar?
Baristalık temelde, doğru çekirdekleri kullanarak lezzetli bir kahve yapmak ve bunu en iyi şekilde müşteriye sunmaktır, kısacası kahve hazırlayan kişiye denir. Ancak iyi bir barista çok daha fazla özelliğe sahip olmalıdır. Bu konuda iyi bir eğitim almak ve teorik bilgiye tüm hatlarıyla hakim olmak işin ilk aşamasıdır. Fakat sahip olunan bilgi kadar bunu pratikte yansıtabilmek de önemlidir. Bu yüzden çok çalışmak ve tekrar etmek gerekir.
- Farklı bölgelerin çekirdek türlerine ve lezzet farklılıklarına hakimiyet, kavurma ölçüleri, uygun çekirdeklerin bir araya getirilmesi gibi işin tezgaha gelmeden önceki aşamaları hakkında bilgilenilmelidir.
- İyi bir barista tüm kahve çeşitlerini en ince ayrıntısına kadar bilmek ve yapabilmek zorundadır.
- Dünya genelinde kahveyle ilgili gelişmeleri takip etmek, yükselen trendlere ayak uydurmak hatta alışılmışın dışına çıkıp yeni tarifler ortaya koymak gerekir.
- Bir barista diğer çalışanlarla işbirlik içinde olmalıdır. Yaptığı kahvenin doğru zamanda, sunumu bozulmadan müşteriye teslim edilmesinden sorumludur.
Bu konularda ustalaşır ve kendinizi sürekli geliştirebilirseniz, kısa sürede baristalık mesleğinde kendinizi ispat edebilir ve yükselebilirsiniz.

Nasıl Barista Olunur?
Gerekli eğitimi aldıysanız ve kendinizi mesleğe hazır hissediyorsanız meşhur kahve zincirlerinde her zaman baristalara ihtiyaç duyulur, internet üzerinden kolayca başvuru yapabilirsiniz. Fakat bu tarz işletmelerde kendinizi kanıtlasanız bile emeğinizin karşılığını almanız zaman zaman pek mümkün olmayabiliyor. Ancak öğrenciyseniz ve bu işi bir hobi olarak görüyorsanız, en iyi şey franchise kahvecilerde part time çalışarak eğlenirken para kazanmaktır.
Ben kendimi geliştiririm ve bu işte zirveye oynarım derseniz yerel işletmelerde işe başlamak her zaman daha mantıklıdır. Latte art yapımında gelişir, insanları şaşkına çevirecek sunumlar yapar ve leziz kahve yapma konusunda ustalaşırsanız lüks kafe ve otellerde yüksek paralara çalışıp hobinizi profesyonel bir mesleğe dönüştürebilirsiniz.
Latte Art Nedir?
Latte art, krema halindeki sütle latteyi süsleme sanatına verilen isimdir. Sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan ve her kahveseverin ilgi duyduğu latte art, lattenin bu kadar popüler olmasını sağlayan asıl faktördür.
Latte art yapmak göründüğünden çok daha zordur ve öğrenebilmek için yüzlerce deneme yapmak gerekir.
Bir barista için latte art olmazsa olmaz değil, ancak öğrenir ve ustalaşabilirseniz baristalık mesleğinde hızla zirveye tırmanırsınız.
Barista Eğitimi
İnternetten araştırma yaparak belli bir noktaya kadar bilgi sahibi olabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri ustasından öğrenmek ve işi kavrayabilmek için eğitim görmeniz şart. Bu konuda baristakursu.com size yardımcı olacaktır. Eğer gerçekten barista olmak istiyorsanız, ihtiyacınız olan her şeye bu kursla sahip olabilirsiniz.
Barista Maaşları
İşe yeni başlayan, tecrübesiz bir barista asgari ücretin biraz üstünde bir maaş alır. İş hakimiyeti arttıkça ve kendini geliştirdikçe aldığı maaş da yükselir. Bu süreçte çalıştığınız yer de çok önemli bir etken. Gerçekten kendinize sürekli bir şey katar ve lüks kafelerde veya otellerde baristalık yapabilirseniz hayalinizdekinden çok daha yüksek bir gelir elde edebilirsiniz. Ancak ortalama bir barista asgari ücretle işe başlayıp 2500 TL civarlarında kariyerini sürdürebilir. Daha kaliteli mekanlarda çalışmak ve gelirinizi artırmak tamamen sizin elinizde.
Baristanın Sahip Olması Gereken Özellikler
1) Teorik bilgiye sahip olmak
Barista olmak için kahvenin yalnızca yapımında değil teorik kısmında da ustalaşmak gerekiyor. İyi kahve yapan, süsleyen herkes barista olamaz. Gerçek bir barista kahve çekirdeğinin yapısından, çekirdeğin içindeki alkoloidlerden, çıktığı bölgenin özelliklerinden kahve çekirdeklerinin işlenme biçimlerine kadar çok ciddi bir teorik bilgiye sahip olmalıdır.
2) Doğru çekirdek seçimi
Her baristanın sevdiği, favori bir kahve çekirdeği ve harmanı olmalıdır. Dünya üzerinde farklı tadım notalarına ve aromaya sahip yüzlerce kahve çekirdeği var. Baristanın kendine en uygun çekirdekleri bulması ve yapacağı kahvelerde bu çekirdekleri kullanması gerekir. Çalıştığı işletmenin hali hazırda tercih ettiği kahve markasını kullanmak yerine bu konuda söz sahibi olmalı ve seçimi kendisi yapmalıdır. Bu yüzden herhangi bir markayı tercih etmek yerine özel bir harman oluşturarak kendine en uygun çekirdekleri kullanması, hatta kendi kahve markasına sahip olması çok önemli.
Kendi kahve markanızı oluşturmanız ve dilediğiniz çekirdekleri, dilediğiniz ölçüde kullanabilmeniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 150’den fazla kahve çekirdeğinin bulunduğu geniş portföyümüzle sizin için özel olarak hazırladığımız harmanı kavurup, özel tasarlanmış ambalaj ve sizin belirlediğiniz marka adı altında paketleyip size ulaştırabiliriz.
3) Espresso ve filtre kahve yapımında ustalık
Baristalığın temelinde espresso ve filtre kahveyi doğru yapabilmek yatar. Kötü bir espressoyla yapılan her içecek lezzetsiz olur. Aynı şekilde filtre kahveyi de doğru demlemek ve yakmamak çok önemlidir.
Espresso yaparken çekirdeği doğru kalınlıkta öğütmek, kahve-su oranını doğru ayarlamak, doğru basınç ve sıcaklıkta hazırlamak lezzetini ve yoğunluğunu çok büyük ölçüde etkiler. Filtre kahvede ise çekirdekleri kullanılan ekipmana göre öğütebilmek -bu yüzden bir barista değirmen ve makine ayarlarını çok iyi yapabilmelidir-, aşırı sıcak suyla kahveyi yakmamak, kostik tatların açığa çıkmaması için fazla bekletmemek ve ön demleme gibi yöntemlerle aromayı maksimum seviyeye çıkarmak bir baristanın kendini ispatlaması için olmazsa olmazlardandır. Bu yüzden her şeyden önce espresso ve filtre kahve yapımını öğrenmek ve bu konuda ustalaşmak gerekir. Yapılan her kahve türünün temelinde espresso veya filtre kahve olduğu için eğer doğru yapılmazsa, üzerine ne eklenirse eklensin temeli sağlam olmadığı için lezzetli bir sonuca varmak imkansızdır, bu da bir baristanın kariyerini doğrudan etkiler.
4) Espresso bazlı içeceklere hakimiyet
Bir barista, espresso bazlı içecekler konusunda usta olmak zorundadır. Latte, mocha, cappuccino, macchiato gibi onlarca kahve türünün inceliklerini en küçük ayrıntılarına kadar bilmeli ve mümkün olan en az kusurla sunuma hazır hale getirmelidir. Bir kahve dükkanında en çok talep gören içecekler bunlardır. Latteyi köpüklü yapmak, süt köpürtme aletini doğru kullanamamak gibi hatalar bir baristanın başına mesleki anlamda büyük belalar açabilir. Bu yüzden espresso bazlı kahve çeşitlerinin içerikleri ve yapılışları çok iyi bilinmelidir.
5) Sunum yeteneği
Başarılı bir baristanın sahip olması gereken en önemli özelliklerden biri sunum yeteneğidir. Yapılan kahve ne kadar lezzetli olursa olsun, ilgi çekici bir biçimde servis edilmezse tadının hiçbir önemi kalmaz. Bu yüzden barista, kendisini tasarım ve dizayn konusunda geliştirmeli, hazırladığı kahveyi insanların ilgisini çekecek görünüme kavuşturmalıdır.
Latte veya diğer kahve çeşitlerini süsleme sanatında ustalaşmış baristalarla muhabbet etme şansı bulursanız, hepsinin görsel sanatlarla ilgili bir eğitim geçmişleri olduğunu fark edeceksiniz.
6) Kullanılan ekipmanların hijyeni
Gıda sektöründe çalışan herkesin, ortaya koyduğu ürünün lezzeti kadar hijyenine de dikkat etmesi gerekiyor. Baristalıkta da ekipmanların kullanımı kadar temizliği de bilinmeli ve bu konuya özen gösterilmelidir. Süt köpürtme aletinin ağzında süt kalıntılarının olması, kahve makinesinde veya kullanılan ekipmanda önceki demlemeden kalan lekelerin olması çok büyük bir handikaptır. Her barista, ekipman temizliğini öğrenmek ve uygulamak zorunda.
7) Kahvenin tazeliği
Kullanılan çekirdek yüksek kalitede olsa bile bayatlarsa aroması ciddi oranda düşer. Bu yüzden bir barista, çekirdeği serin ve kuru bir ortamda, oksijenle temas etmeyecek şekilde saklayıp günlük kullanacağı kadar öğütmelidir. Envanterindeki çekirdeğin de maksimum lezzet düzeyinde olması için 2 haftadan fazla tutulmaması gerekir. Bu yüzden yurt dışı menşeili bir kahve markası tercih edilmemelidir. Çekirdekler yurt dışında kavrulduğu için Türkiye’ye gelip gümrükten geçiş sürecinde bayatlar ve acı-ekşi tatlar ortaya çıkar. Kavurma ve paketleme işlemini Türkiye’de yapan bir markayla çalışmak her zaman için çok daha mantıklıdır.