İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Kahve Demleme Ekipmanları Nelerdir? Evde Nasıl Kahve Demlenir?

Kahve Demleme Ekipmanları Nelerdir? Evde Nasıl Kahve Demlenir?

Kahve Demleme Ekipmanları Nelerdir? Evde Nasıl Kahve Demlenir?

Kahve demleme ekipmanları, 3. nesil kahvecilik akımının çığ gibi büyüyüp kahveseverler arasında dilden dile dolaşmasıyla beraber herkeste büyük bir merak uyandırır hale geldi. Evde kahve demlemek, yapılan kahvenin sertliğinden kafein oranına, damak zevkine göre eklenecek süt ve şeker miktarından kahvenin gramajı ve öğütülme kalınlığına kadar birçok konuda tercihi kişinin kendisinin verebilmesi sayesinde dışardan hazır satın almayla karşılaştırıldığında hem çok mantıklı, hem de çok daha ucuz!

Bu yazıda french press, moka pot, chemex, v60, aeropress, syphon gibi birçok demleme ekipmanının icadından, kimler için uygun olduğundan, aralarında ne gibi tat farklılıklarının meydana geldiğinden ve en kolay yolla evde nasıl kullanabileceğinizden bahsettik. Eğer çağa ayak uydurup kendi mutfağınızın baristası olmaya karar verdiyseniz ilk adımı bu yazıyı okuyarak atabilirsiniz!

Tüm ekipmanları inceledikten sonra size uygun olduğunu düşündüğünüz kahve demleme ekipmanını buradan satın alabilirsiniz.

kahve kupası eşittir kahve çekirdeklerinden kalp

 

adam pitcherdan kadının elindeki bardağa kahve döküyor

3. Nesil Kahvecilik Nedir?


1. ve 2. Nesil kahvelere göre daha sağlıklı ve kimyasal işlemlerden uzak olması popülerleşmesini sağlayan etkenlerden bir tanesidir. Kahve nesilleri hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için 3. Nesil Kahvecilik Nedir? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.Özetle 3. Nesil kahvecilik, kahveyi demleyen kişinin kahve çekirdeğinin yetiştiği bölge, harmanı, kavrulma derecesi, dinlendirilme süresi, demleme metodu, demleme süresi ve lezzetlendirmek için yapılan ilavelere kadar kahveyle ilgili her şeyden haber olduğu akımdır.

 

 

french press

French Press Nedir, Nasıl Kullanılır?

French press, 1800’lü yıllarda Fransızlar tarafından icat edilmiş olsa da, günümüzdeki haline İtalyanlar tarafından getirilmiştir. En kolay kullanımlı ve pratik kahve demleme ekipmanı diyebiliriz, herkesin kolayca anlayabileceği ve yapabileceği basit bir mantalitesi var.

Yaklaşık 330 ml’lik cam bir sürahin –daha büyük boyları da var elbette- üzerinde kahveyi sıkıştırmanıza yarayan bir filtre var. Kahveyi french presse suyuyla beraber ekleyip filtre kapağını takıyorsunuz. 4-5 dk. demlenme süresinin ardından pressleyip kahveyi fincana boşaltıyorsunuz. Olay tamamen bundan ibaret.

French press için kalın öğütülmüş kahve tercih etmelisiniz. Espresso tarzı ince öğütülmüş kahveleri presslemek bir hayli zor oluyor. Evde veya iş yerinde oldukça basit şekilde french press kullanabilirsiniz. Zahmetsiz olmasının yanı sıra filtre kahve tercih edenlerin en çok kullandığı ekipman.

İşin temizlik kısmına gelecek olursak, french pressle işiniz bittikten sonra sakın ama sakın kahve posasını lavaboya boşaltmayın. Kahveler iri taneli olduğu için tıkanmalara yol açabilir. En iyi yöntem biraz kuruduktan sonra herhangi bir kaşık yardımıyla kahve posasını çöpe boşaltmanız olacaktır, daha sonra ister bulaşık makinasında ister elde dilediğiniz gibi yıkayabilirsiniz.

French press kullanmanın en büyük avantajı demlenme süresini damak tadınıza göre ayarlayabiliyor olmanızdır. Öğütülmüş kahve taneciklerinin kaynar suyun içine aromasını verme süresine kendiniz karar verdiğiniz için ister sert, ister yumuşak; keyfiniz nasıl istiyorsa öyle içiyorsunuz kahvenizi. Bunun dışında Metal bir filtreye sahip olması kahve yağlarının kahveye geçmesini sağlıyor, bu sayede ağızda daha yoğun bir tat bırakıyor. French press nasıl yapılır diye merak ediyorsanız cevap aşağıda.

tahta zemin üzerinde siyah french press

French Press İle Kahve Yapımı

1) Suyunuzu kaynatın ve 1-1.5 dakika bekleyin. 95 derecenin üstündeki su kahvenizi yakacaktır.

2) Fincanınızı ve french pressinizi sıcak su ile ısıtın. Kahvenizin hemen soğumasını önleyecektir.

3) 200 ml su için 13 gr. Kahveyi french pressinize koyun.

4) Tüm kahveyi ıslatacak kadar su ekleyip karıştırın ve 30 saniye bekleyin. Ön demleme kahvenizin aromasını artıracaktır.

5) Suyun geri kalanını ekleyin ve 4 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Demleme süresini uzatmak kahvenizin sertliğini artıracaktır.

6) Kahveniz hazır, yavaşça pressledikten sonra fincana doldurabilirsiniz. 

 

bialetti moka pot

Moka Pot Nedir, Nasıl Kullanılır?

Moka pot 1933 yılında İtalyan Lugi di Ponti tarafından icat ediliyor. Ancak Geliştirilip günümüzdeki halini almasını Ponti’nin arkadaşı Alfanso Bioletti’ye borçluyuz.

Moka potu biçim olarak bildiğimiz çay demliğine benzetebiliriz. Ancak tabii ki biraz daha gelişmiş ve karmaşık bir yapısı var. Moka pot, 3 hazneden oluşuyor. En alta su, orta bölüme ise kahvenizi koyuyorsunuz. Ocağa yerleştirip demlemeye başlıyorsunuz ve kahve üst haznede birikiyor.

Pişirilme biçimi olarak oldukça geleneksel bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Lezzetli olması için kısık ateşte pişirilmesi çok önemli. Biraz daha uzun sürecektir ama böylesi makbul, karşılaştırdığınızda beklediğinize değdiğini göreceksiniz.

Moka pot için kullanılması gereken kahve ne espresso kadar ince, ne de french press kadar da kalın olmalıdır. Espresso ölçüsünün bir tık kalını diyebiliriz. Bu sayede moka pot ile filtre kahve değil, espressodan biraz daha berrak ancak yine de yoğun bir kahve yapmış oluyorsunuz. Bu yüzden ortaya oldukça dolgun ve aromatik bir tat çıkıyor.

ocak üstünde duran moka pot

Moka Pot İle Kahve Yapımı

1) Moka pot üç farklı bölümden oluşuyor. En alt bölüme ılık su koyun.

2) Orta bölüme kahvenizi ekleyin.

3) Moka potunuzu ocağa yerleştirebilirsiniz. Su kaynadıkça kahveniz en üst bölümde toplanacaktır. Kahvenizin daha lezzetli olması adına kısık ateşte pişirmenizi tavsiye ederiz.

 

Hario v60 Nedir, Nasıl Kullanılır?


kütahya porselen beyaz porselen v60Hario v60, büyük bir sürahinin üzerinde filtre kağıdından oluşan bir kapağın bulunduğu, kahvenin diğer ekipmanlara göre daha hızlı demlenmesini sağlayan bir ekipmanıdır. Filtre kağıdına kahve yerleştirilir dairesel hareketlerle üzerine su gezdirilir, kahveye temas eden su filtre kağıdından damlayarak sürahiye dökülür. Kahvenin süzülmesi dışında ekstra bir bekleme süresi olmadığı için v60 ile en hızlı yoldan kahvenizi hazır hale getirebilirsiniz. French presse göre daha zahmetli bir yöntem, ancak su tüm kahveye yavaş yavaş temas ettiği ve filtre kağıdından süzüldüğü için çok daha berrak ve aromatik bir kahve meydana geliyor.

 

Hario v60 İle Kahve Demleme

1) Filte kağıdını çizgili yerinden düzgünce katlayın ve yerleştirin. Daha sonra ekipmanı kahveyi koyacağınız fincan veya sürahinin üzerine yerleştirin ve filtre kağıdını ısıtın. Bu sayede kağıt tadını ve kahvenizin soğumasını engelleyeceksiniz.

2) Bir kişi için yaklaşık 16 gr orta derecede öğütülmüş kahve ve 240 ml su gerekiyor. Kahveyi ekleyin ve düzlemek için ekipmanı hafifçe sallayın.

3) Yaklaşık 40 ml suyu ekleyin ve 30 saniye bekleyin. Bu Sayede kahveniz daha lezzetli olacaktır. Kalan suyu kağıda değmeyeck şekilde yavaşça kahvenin üzerine gezdirin.

4) 3 dakika içinde kahveniz hazır hale gelecektir. 

 

chemex ile kahve demleniyor

Chemex Nedir, Nasıl Kullanılır?

Alman Peter Schlumbohm tarafından 1941 yılında icat edilen chemex, şık görüntüsüyle öne çıkan bir kahve demleme ekipmanıdır. Kum saatini andıran bir görüntüye sahip. Patentinin sahibi P. Schlumbohm, chemex dışında yüzlerce hayatımızı kolaylaştıran araç gerecin de  mucidi.

Yaygın olan üç çeşit chemex var: Otomatik versiyonu, ahşap tutacaklı ve cam tutacaklı chemex. Ülkemizde en yaygın olanı daha estetik bir görüntüye sahip olduğu için ahşap tutacaklı chemex, ancak cam tutacaklıyı tercih edenlerin sayısı da yadsınamayacak kadar fazla.

Chemex boyutu itibariyle 3 cup, 6 cup, 8 cup gibi türlerle karşımıza çıkıyor. Bir cup yaklaşık olarak 150 ml. olarak hesaplanmış, ihtiyacınıza göre küçükten büyüğe birçok tercih hakkınız var.

V60 gibi chemex de filtre kağıdı kullanılan demleme türlerinden biri, en belirgin farkları ise chemexin ocak üstünde pişiyor olması ve biraz daha yavaş demlenmesi, bunun dışında oldukça benzer özelliklere sahiplerdir. 250 ml. su için 17 gr. kahve ideal ölçü olarak kabul edilir, ancak tabii ki damak tadınıza göre deneme yanılma yöntemiyle kendiniz için en ideal ölçüyü yakalayabilirsiniz.

Chemex Kullanımı

1) Chemex filtresinin üç katlı kısmını ağız bölümüne yerleştirin. Daha sonra filtreyi ve chemexin içini sıcak suyla ısıtın. Bu sayede kağıt kokusunu ve kahvenizin soğumasını önleyeceksiniz.

2) Orta boyutta öğütülmüş 17 gr. kahveyi chemexin içine dökün.

3) 50 ml suyu ekleyip 30-45 saniye arası bekleyin.

4) Daha sonra 200 ml suyu yavaşça dökün.

5) 3-5 dakika arasında kahveniz hazır olacaktır.

 


aeropress

Aeropress Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sıra geldi gezginlerin kahvesine. Kamp yapan ve kahveden vazgeçemeyenlerin en çok kullandığı demleme ekipmanı aeropresstir. Öncelikle yapısından ve tarihinden biraz bahsedelim.

2005 senesinde Alan Adler adında Amerikalı bir oyuncak tasarımcısı tarafından icat ediliyor. French presste olduğu gibi kahveyi demlerken basınç gücünden yararlanılıyor. Kırılmayan yapısı ve hızlı demleme özelliği sayesinde oldukça kolay taşınabiliyor, bu yüzden de dağcılar ve kampçılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Aeropresste kahve yaparak elde edilen bir porsiyon kahve yaklaşık 230 ml. su ve 17 gr. kahveden oluşuyor. Kahve orta-ince öğütülmüş olmalıdır. Temizlenmesi ise diğerlerine nazaran oldukça basit. Tek yapmanız gereken üzerine biraz su tutmanız.

 

Aeropress İle Kahve Demleme

Aeropesste kahve demlemenin 2 yolu vardır. Burada ters demleme yöntemini vereceğiz.

1) Aeropressinizin içini ısıtın. Daha sonra yaklaşık 17 gr. kahveyi döküp 50 ml su ekleyerek karıştırın ve 45 saniye bekleyin.

2) Kalan 180 ml suyu yavaşça ilave edin, bu aşamanın önceki adımla beraber yaklaşık 90 sn. sürmesi gerekiyor.

3) Filtre kağıdını ıslatıp aeropressinize yerleştirin.

4) Aeropressinizi fincanınızın üzerine koyup 30 sn. boyunca pressleyin.

 

hario syphon

Syphon Nedir, Nasıl Kullanılır?

Syphon, 1840 yılında deniz mühendisi bir kadın olan İskoç Robert Napier tarafından icat edilmiştir. En altta ispirtoyla çalışan bir kısım, bunun üzerinde 2 adet hazne bulunmaktadır.

Syphon ile demleme yönteminde bir kişi için 15 gr. kahve, 250 ml. suya ihtiyacınız var. Kahveyi demledikten sonra ekipmanı bir an önce temizlemeniz gerekiyor. Bunu saymazsak hem tadı, hem de yapılış aşamasında bize sunduğu görsel şölen büyük keyif veriyor.

 

Syphon ile Kahve Yapımı

1- Bir porsiyoniçin 15 gr. kahve ve 250 ml. suyu hazırlayın.

2- Suyu alttaki hazneye, kahveyi ise üstteki hazneye yerleştirin.

3- Alttaki ısıtıcıya açarak aktif hale getirin.

4- Su bir miktar ısındıktan sonra ekipmanın içindeki zincir sayesinde üst hazneye geçecektir. Kahve burada demleniyor, bu sırada herhangib bir kaşıkla karıştırabilirsiniz.

5- Kahve demlendikten sonra içinde kalan posa tekrar alt hazneye inecektir. Kahvenizi afiyetle içebilirsiniz!

 

Evde Taze Kahve İçmenin Formülü: Kahve Öğütücü Nasıl Kullanılır?

Hario Mill Skerton Kahve Öğütücüsü

Bunca zahmete katlanıp kahvemizi evde kendimiz yapıyorsak, buna değecek bir içim deneyimine ulaşmak isteriz. Eğer çok fazla kahve tüketen biri değilseniz –çok tüketseniz dahi kalabalık değilseniz pek fark etmeyecek- evinizdeki kahve bir süre sonra bayatlayabilir ve aromasını-kokusunu kaybeder.

Bu gibi problemlerin önüne geçmek için yapabileceğiniz en iyi şey kendi kahvenizi kendiniz öğütmeniz! Ev tipi ufak bir el değirmeni alarak çekirdek halindeki kahvenizi, kahvenizi içmeden hemen önce öğütür ve demlersiniz. Bu sayede çok daha lezzetli bir kahve içmiş olursunuz ve çekirdek halindeki kahveyi çok daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

 

Kahve Evde Nasıl Saklanır?

adam elinde kahve çekirdekleri tutuyor

Kahvenizi kendiniz öğütseniz dahi çekirdek halindeki kahve de hızlı bir şekilde tüketmezseniz bir süre sonra bayatlayacaktır. Bu süreyi mümkün olduğunca geciktirmeniz için birkaç ufak ipucu verelim.

-Kahve kesinlikle havayla temas etmesin. Pakedin ağzını çok sıkı kapatın, hatta mümkünse hava geçirmeyen bir kavanozun içine yerleştirip kuru bir ortamda saklayın. Oksijenle temas eden kahve çok daha çabuk bayatlayıp ekşiyecektir.

-Kahvenizi sakın ama sakın dolapta saklamayın! Buzdolabının soğukluğu kahvenin kokusunun azalmasına, dolayısıyla aromasının zayıflamasına sebep olacaktır.

-Toptan kahve almamaya dikkat edin. “Uzun süre gider, hem çok alınca daha da ucuza geliyor.” mantalitesiyle hareket ederseniz ne yaparsanız yapın kahve bir süre sonra bayatlar ve kalan bayat kahvenin bitmesini beklemek sizin için işkenceye dönüşebilir. En iyi ihtimalle çöpe atarsınız.

Kısacası yapabileceğiniz en iyi şey, hava geçirmeyen kilitli bir kavanozun içinde, rutubetten ve nemden uzak kuru bir ortamda saklamaktır.

 

Süt Köpürtme: Evde Nasıl Süt Köpürtülür?

espresso üzerine köpürtülmüş süt ekleniyor

Kahve demlemeyi en ince ayrıntısına kadar öğrendik. Ancak herkes kahveyi sütsüz, şekersiz sade haliyle sevmez. Bunun için zamanında kahveye, aromasını zenginleştirmek için birtakım eklemeler yapılmış ve latte, cappuccino gibi isimler verilmiş. Bu ve bunun gibi kahve çeşitleri hakkında detaylı bilgi için “Espresso Bazlı Kahve Çeşitleri” yazımıza göz atabilirsiniz.

Bu tür kahveleri evde de eksiksiz şekilde yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey french press ve tam yağlı süt. Diyelim ki cappuccino yapıyoruz. 40 ml. kadar bir espresso gerekiyor. Filtre kahveden başka bir altrenatifiniz yoksa french presste 7-8 gr. kahveye 40 ml su ekleyin ve filtre kahve yapar gibi demleyin ve fincana boşaltın. Daha sonra french pressinizi temizleyip 70-75 derece arası bir sıcaklıktaki sütü ekleyin.

Sıcaklığı gösteren herhangi bir ölçücünüz yoksa parmağınızı hafifçe süte batırın, parmağınızı sütün içinde tutamadığınız sıcaklığa geldiğinde işimizi görecek ısıya ulaşmış demektir.

French pressteki sütü 15-20 kere pressleyin. Hacminin arttığını ve köpük oluştuğunu göreceksiniz zaten. Hazır olduğunu düşündüğünüzde alın ve kahve dolu fincana ekleyin. Bol köpüklü cappuccinonuz hazır!

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey yağlı bir süt tercih etmeniz. Bu, istediğimiz krema kıvamı için olmazsa olmaz öneme sahip. Süt markalarının besin değerlerini karşılaştırıp en yüksek olanı seçebilirsiniz.

 

Ön Demleme Nedir, Neden Önemli?

Demlemeye başlamadan önce kahvenin iki katı kadar suyu kahvenin üzerine gezdirerek 30 sn. beklediğimiz bölüme ön demleme denir. Bu süreç, kahvenin lezzetini belirleyen aşamalardan biridir. Kahve asıl aromasını bu süreçte verir. Ön demleme sırasında kahvenin köpürmesi ve kabarması taze olduğunu gösterir. Ön demlemenin bir diğer artısı da suyun tamamını bir anda kahveyle buluşturmadığınız için yanmasını ve acımtırak bir tat ortaya çıkmasını engeller.

1 yorum

Çok güzel bir yazı olmuş sanırım aradığım bütün soruların cevaplarını bu blogda bulabileceğim.

Zeynep Lamia

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

DAHA FAZLA

Kavurma makinesinden kavrulmuş Taft Kahve dökülüyor

DÜNYANIN EN YÜKSEK KAFEİNLİ KAHVESİ: TAFT COFFEE

İsviçreli Bilim Adamları TAFT Coffee'nin Dünyanın En Yüksek Kafeinli Kahvesi Olduğunu Kanıtladı!

Daha fazlasını oku
İnternetten Kahve Alırken Dikkat Etmen Gereken 7 Madde

İnternetten Kahve Alırken Dikkat Etmen Gereken 7 Madde

İnternetten kahve almak, yoğun iş-yaşam temposunda zaman kazandırması ve zahmetsiz olması sebebiyle her türlü online alışverişte olduğu gibi büyük kolaylık sağlıyor. Ancak internette aradığınızda k...

Daha fazlasını oku
Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım